2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar aukción árverezik a Klimt-képet

2007. május 10. 17:00

Jubileumi, 25. tavaszi árverését tartja május 18-án a Virág Judit Galéria (korábban Mű-Terem Galéria), a közönség szerda óta láthatja az anyag kiállítását.

Az árverés szenzációja, Gulácsy Lajos ismert, sokszor reprodukált és hivatkozott, ám mindeddig egy magángyűjteményben rejtőzködő festménye, amelyet legutóbb 1966-ban állítottak ki Székesfehérváron. A púpos vénkisasszony régi emlékeit meséli Herbertnek címmel illetett mű félszáz millió forintról kezd. Méltán, hiszen a rokokó hangulatú kép a Gulácsy-életmű egyik reprezentatív alapműve.

Gulácsytól még két festmény kerül kalapács alá. A Tájkép kolostorral (6 millió forint) és a Régi kert Veronában (14 millió forint). Ez utóbbi, egy New York-i gyűjteményből érkezett. A finom arany, sárgás-zöldes színekkel érzékeltetett, szomorú, elhagyott kertet az elmúlás hangulata lengi be. Keletkezését a szakértők 1908-ra datálják, s valószínűsítik, hogy 1911-ben Nagyváradon kiállították. Így most egy évszázada lappangó Gulácsy-mű kerül a közönség elé.

Az utóbbi években már nem ritka, hogy magyar műtárgyakat külföldről is Magyarországra hoznak eladni a gyűjtők, kereskedők. Bebizonyosodott ugyanis, hogy magyar művészek munkái itthon érnek a legtöbbet. Ám most egy új jelenségnek lehetünk tanúi, midőn a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján három, nagyon neves külföldi művész - Gustav Klimt, Armand Guillaumin és Demetre Chiparus - munkáját is árverésre bocsátják.

Az MTI-nek arra kérdésére, mi késztette a külföldi tulajdonosokat, hogy ne Bécsben, Párizsban, a világ nagy műkereskedelmi központjaiban, hanem Budapesten értékesítsék kincseiket, Virág Judit azt válaszolta, hogy "a nagy aukciós házak kínálata természetszerűen bővebb és fényesebb, mint a miénk. Éppen ezért, itt nagyobb esemény egy-egy világhíres mű feltűnése, nagyobb izgalom, nagyobb várakozás övezi. S tudnivaló, a magyarországi gyűjtők is egyre gyakrabban vásárolnak nemzetközileg jegyzett műtárgyakat. Itthon talán nagyobb eséllyel jutnak hozzá ezekhez."

Gustav Klimt a 19-20. század fordulójának legsikeresebb bécsi festője volt, a hagyatékából származó, fekvő női félakt a művész érett korszakának különlegesen finom rajzolatú darabja. Minden bizonnyal az azóta megsemmisült Léda című festmény előképe. Kikiáltási ára 12 millió forint.

Sem Klimt, sem jelentős francia impresszionista festmény, mint most Armand Guillaumin képe, nem szerepelt az utóbbi hatvan év hazai aukciós piacán. Guillaumin csakúgy mint Cézanne, Monet, Renoir, Sisley, Degas, ahhoz a francia impresszionista körhöz tartozott, amely új színt hozott, új stílust teremtett a festészetben. Az aukciós kínálatban szereplő ragyogóan színes, damiette-i tájkép, az ereje teljében lévő festő 1888 körüli alkotása, 19 millió forintról indul. Demetre Chiparus az art deco egyik legkarakteresebb szobrásza ugyancsak most jelenik meg először magyarországi aukción. Az Egzotikus táncosnőért 12 millió forintról lehet licitálni.

Emögött a magyar festészeti anyag sem marad el. A 19-20. század olyan jelentős mestereitől kínálnak remekműveket, mint Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Aba Novák Vilmos, Egry József, Vaszary János. Jelen vannak a "magyar vadak" - Czóbel Béla, Berény Róbert, Iványi Grünwald Béla, Perlrott Csaba Vilmos, Márffy Ödön. A szentendreiek köréből Vajda Lajos, Ámos Imre, Anna Margit, Bálint Endre. Van egy emblematikus Kondor Béla-arckép és több kortárs mű is a galéria újonnan felvállalt aukciós kategóriájában, valamint kilenc pompás, szecessziós Zsolnay-kerámia.

A Virág Judit Galéria aukciós kiállítása május 17-ig látható a Falk Miksa utcai galériában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár