2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Drága lehet az örökségvédelmi szereplés

2007. május 4. 13:00

A jobb megóvás érdekében készítik az Utolsó Ítélet könyvének modern verzióját: ennek keretében Anglia legértékesebb történelmi emlékeit írják össze Stonhenge-től Blenheimig.

`Gyorsan változó korunkban reformjaink biztos alapokra helyezik a történelmi örökség védelmét`- ígérte Tessa Jowell kulturális titkár, amikor útjára indította az első történelmi örökséget listázó fehér könyvet. A politikus egyben ígéretet tett a világörökség részévé nyilvánított helyek jobb megóvására is, mivel a listán szereplő történelmi emlékek mostanáig a címen kívül sokszor semmilyen anyagi segítséget nem kaptak.

A fehér könyv ún. `ütközőzónák` kialakítását is megígérte, amellyel a Világörökség részét képező helyek környékét az oda nem illő fejlesztésektől szeretnék megvédeni. Ez az intézkedés azonban a Tower esetében már későn jött, mivel környéke már új, csupa üveg irodaházakkal épült körbe, ami aggodalommal tölti el az UNESCO képviselőit, akik azt is kilátásba helyezték, hogy emiatt a Towert levehetik a Világörökség listájáról.

Lindisfarne

Az mindenesetre pozitívumnak tekinthető, hogy a listára a jövőben a kormányzat helyett a félautonóm English Heritage jelölhet majd, akik szerint a reformok "kivonják a bürokráciát az örökségvédelemből, a listára való felkerülés folyamatát pedig világosabbá, igazságosabbá és megközelíthetőbbé teszik." "Világossá tettük a kormány számára, hogy mindez jelentős költséggel jár, és most érdeklődve várjuk a költségelemzés kimenetelét" - mondta a szervezet szóvivője. Tessa Jowell azonban nem erősítette meg a források meglétét: "Még csak a költségelemzés közepén tartunk, és érezzük, hogy mekkora a felelősségünk Anglia örökségével szemben."

Az új rendszer, amely egységesíti az engedélyezési folyamatot, és a listára felvett épületek jóváhagyását, csak a helyi hatóságok restaurátorainak, tanácsadóinak és régészeinek az együttműködésével hozhat sikert. Éppen ezért tekinthető kudarcnak, hogy a műemlékvédők óvatosan fogadták a fehér könyvet, mert szerintük a mostaninál sokkal több pénzre van szükség a tervezett reformok megvalósításához.

Az anyagi kérdés az összes szervezet esetében döntő lehet: az English Heritage három év szünet után tavaly az eddiginél 5%-kal kevesebb támogatást kapott, a Heritage Lottery Fund pedig még rosszabbra számíthat a 2012-es olimpiai játékokra való felkészülés miatt. A National Trust (Műemlékvédelmi szervezet) is aggodalmát fejezte ki a pénzügyi források miatt, mert szerintük "a kormány még mindig nem ismerte fel, hogy Angliában a történelmi örökség hatalmas értékkel és népszerűséggel bír, és új befektetésekre van szükség."

A Kenwood House

A most készülő nyilvántartás a 19. században kialakult gyakorlatot váltaná fel, és jogot adna a tulajdonosoknak a tárgyalásokra és kívánságaik megfogalmazására, valamint meghatározná, melyek azok a feltételek, amelyek alapján kiválasztják a történelmi örökséget. A műemlékvédő csoportok üdvözölték, hogy a kormány elfogadta azt a részt, miszerint a konzultációs folyamat alatt is lenne átmeneti védelem, mivel a tulajdonosok gyakran megrongálták az épületet, ha meghallották, hogy esetleg kiválaszthatják a tulajdonukban lévő épületet. 1980-ban egy London környékén lévő art deco gyárat így változtattak pár nap alatt romhalmazzá, míg az 1990-es években irodaházakat és 19. századi malmokat fosztottak meg azoktól a részeiktől, amelyek miatt az örökségi listára kerülhettek volna. David Lammy, az örökségért felelős miniszter szerint 4000 esetből csupán kilenc ilyen incidens történt.

Az új kataszter 24 legfontosabb tagja:
Osborne House, Viktória királynő kedvenc pihenőhelye Wight szigetén
Carlisle Castle, középkori erőd
Stonehenge, Anglia leglátogatottabb öröksége
Castle Howard, kastély
Kenilworth Castle, kastélyrom
HMS Colossus, Nelson flottájának tagja
Holland No.5, az első angol tengeralattjáró prototípusa, amely 1902-ben épült és 1912-ben süllyedt el Beachy Head partjainál
London Wall, római falmaradvány
Winchester Palace, egy 13. századi palota nagyterme
Mary Rose, VIII. Henrik zászlóshajója
Old Sarum, i.e. 500 körül emelt földsánc Salisbury közelében
Whitby Abbey, apátság Észak-Yorkshire-ban
Eltham Palace, Hampton Court mintájára készült, 1936-ban befejezett hatalmas kert London délkeleti részén
Battle Abbey, az 1066-os hastingsi csata helye
Chester római erőd, Hadrianus falával együtt épített katonai erőd
Kenwood House, 18. századi ház nagy kerttel, London legnépszerűbb nemzeti öröksége
Lindisfarne Priory, az angolszász Anglia korai kereszténységének i.sz. 635-ben épített fontos központja Holy Island szigetén
Iron Bridge, a világ első vashídja
Thornborough Henge, történelem előtti rituális hely Észak Yorkshire-ben
The Jewel Tower, a Westminsteri palota két tornya közül az egyik, amely túlélte az 1834-es tűzvészt
Whitely Court, Worcestershire-i vidéki ház csodálatos kertekkel
Adam Wilkinsont, a műemlékvédelmi kampány elnökét azonban aggodalommal tölti el, hogy a fehér könyv szerint a kormány "erősen támogatja" a mentességi igazolások kiadását. Ezen igazolások alapján ugyanis az adott épület a jövőben mentesüln az örökségi jeleöléstől, amely a befektetők szemében is riasztóan hat. A műemlékvédő csoportok azt viszont megkönnyebbülten fogadták, hogy a tervezetbe nem kerültek be a listáról való lekerülést megkönnyítő korábbi javaslatok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár