2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar mágnás alapította a hírlapírás díját

2007. április 11. 15:30

Százhatvan éve, 1847. április 10-én született Makón Pulitzer József, magyar származású amerikai sajtómágnás, a Pulitzer-díj alapítója.

Bánatában lett újságíró

Pulitzer József elszegényedett kereskedőcsaládból származott, iskoláit Budapesten végezte. A katonai pálya iránt vonzódott, de gyenge egészsége, rossz szeme miatt az osztrák hadsereg, a francia idegenlégió és az angol gyarmati hadsereg is elutasította. Tizenhat évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol még éppen részt vehetett a polgárháború utolsó szakaszában: lőporfüstöt azonban itt sem szagolt és az elsők között kapta meg az obsitot. A Vadnyugaton számos mesterséget megpróbált, volt sikertelen öszvérápoló, bálnavadász és temetőgondnok, végül bánatában újságírónak állt.

Egy St. Louis-i német laphoz szegődött el, ahol hamar kedveltté váltak színes, érdekes írásai. Fokozatosan egyre nagyobb részesedést vásárolt az újságban, végül tulajdonos lett, majd felvásárolta és egyesítette a város lapjait, 1878-ban már a tulajdonában lévő Post-Dispatch volt a város legolvasottabb lapja.

1869-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, nem sokkal később liberális-republikánus képviselőként beválasztották Missouri állam parlamentjébe. Itt azzal tűnt ki, hogy egy szóváltást követően az ülésteremben rálőtt vitapartnerére - mivel azonban a dolog a Vadnyugaton történt, megúszta pénzbírsággal. St. Louisból 1883-ban távozott, mert nem volt hajlandó pisztolypárbajt vívni azzal a kollégájával, aki lelőtte lapjának vezércikk-íróját.

Pulitzer életét féltve New Yorkba költözött, ahol megvásárolta, majd rövid idő alatt népszerű és jövedelmező vállalkozássá alakította a csőd szélén tántorgó The World című újságot. A The World egyszerre volt népszerű tömeglap és minőségi elitújság, amelyben mindenki megtalálhatta, amit keresett. Volt benne oknyomozó újságírás, önreklám, magas színvonalú politikai vezércikk, botrány és szenzáció, sőt 1883-tól képregény is.

Módszereire jellemző, hogy egyik újságírónője felvétette magát a helyi kórházba, hogy leleplező cikket közölhessen az ott uralkodó tűrhetetlen állapotokról. 1889-ben Verne nyomán meghirdették a 80 nap alatt a Föld körül versenyt - a győztes végül 72 nap alatt teljesítette a feladatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár