2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogy tanítsuk történeti interjúkkal az 1956-os forradalmat?

2007. március 20. 19:00

Március 22-én, csütörtökön az 1956-os forradalom eseményeinek módszertani tanításáról rendeznek szemináriumot Budapesten az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az OSA Archivum, a Kanadai Nagykövetség és az ontheglobe.com szervezésében.

A szeminárium célja, hogy az oral history - vagyis a történeti mélyinterjú - módszertana alapján elősegítse a fiatalok ismeretanyagának gyarapítását az '56-os forradalomról és hétköznapi családok mikrotörténetein keresztül felkeltse az érdeklődésüket a forradalom iránt. Egy tavalyi, a Szocio-Gráf Közvélemény-kutató Intézet által végzett felmérés szerint ugyanis a legtöbb fiatal keveset tanult az 1956-os forradalomról. Ugyanakkor az évforduló kapcsán megjelenő naplók, memoárok és visszaemlékezések révén középpontba kerültek a hétköznapi történetek.

A szeminárium elsősorban középiskolai történelemtanároknak szól, de a szervezők szívesen várnak minden érdeklődőt, akik a forradalom eseményeit emberi sorsokon, emigránsok és hátrahagyott kapcsolataik történetén keresztül szeretnék tanulmányozni. A program lehetőséget nyújt arra is, hogy a résztvevők megismerkedjenek Andrew Princz Ötven év távlatából című könyvével, mely tizenöt magyar család szétválásának viszontagságait mutatja be a forradalom során.

A szemináriumot 14 órakor Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete, valamint Rév István, az OSA Archivum igazgatója nyitják meg. A szeminárium programjában elméleti és gyakorlati előadások egyaránt szerepelnek. A résztvevők Tóth Eszter Zsófia a Politikatörténeti Intézet tudományos főmunkatársa jóvoltából útmutatót kapnak az oral history lehetséges alkalmazásáról az '56-os forradalom tanításában.

A szeminárium értékét külön növeli, hogy az oral history kutatásban jártas két kiemelkedő hazai szakember is előad: Kozák Gyula az 1956-os Intézet szociológusa az oral history kutatás magyarországi gyökereiről, Hanák Gábor az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának vezetője pedig az '56-osok 1990 előtti és utáni interjúiról beszél majd.

Segédeszközt jelent még a tanároknak az OSA Archivum gazdag '56-os gyűjteménye, amelyet Ivacs Gabriella főlevéltáros ismertet, valamint a kanadai-magyar Andrew Princz kétnyelvű riportalbuma. A 144 oldalas, gazdag egyéni élményanyagot tartalmazó könyv - melyet a szemináriumra ellátogatók ajándékba kapnak - a forradalom 50-ik évfordulójára készült és annak a 38 ezer magyarnak állít emléket, akik a forradalom után Kanadába vándoroltak. A szerző a könyvet a helyszínen ismerteti. A szeminárium Rév István előadásával zárul a hidegháború történetének tanításáról.

A szemináriumot az OSA Archivumban tartják 14:00-től 18:00 óráig.
Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32.

A részvétel ingyenes, regisztrálni március 21-én szerdán 16:00 óráig lehet a www.okm.gov.hu/szeminarium_56 weboldalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár