2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az illúziók földjére csábították a vállalkozó kalandorokat

2007. március 20. 13:15

Félévszázadonként csupán egyszer állítják ki azokat a festményeket a British Museumban, amelyeket az első angol utazók festettek az amerikai bennszülöttekről.

A Michelangelo halála után 20 évvel festett alkotások a Mayflower kihajózása előtt 20 évvel, 1585-ben készültek, amikor az első angol gyarmatot szerették volna létrehozni Amerikában. A képek azonban olyan törékenyek és fényérzékenyek, hogy nemzedékenként mindössze egyszer állítják ki azokat.

A 70 műalkotás fennmaradása is kész csoda volt: előbb egy kockázatos tengeri utat vészeltek át, majd személyesen I. Erzsébethez is eljutottak, majd egy raktárépületbe kerültek. A ház azonban a 19. században leégett, és a képek ezután három hétig áztak az oltásnál használt vízben.

A naívnak is nevezhető képeket John White, Erzsébet udvarának egyik amatőr művésze festette, aki többször is elkísérte felfedezőútjaira Sir Walter Raleigh-t, hogy Virginiában dokumentálja az ott élő embereket, növényzetet és állatvilágot. Annak ellenére, hogy az európaiak vadakat reméltek a kontinensen, White algonkin indiánokról készített képei egy kulturált és letelepedett társadalmat mutatnak be, akik falvakban laknak, növényeket termesztenek és ékszereket viselnek.

A képeken a folyók halakkal vannak teli, az indiánok kukoricát termesztenek és falvaikban ünnepségeket és fesztiválokat rendeznek. Az angol ezen kívül megfestette a vadállatokat, és növényeket is. A munkák később bejárták Európa vésnökeinek műhelyeit, és széles körben elterjedtek, és a paradicsomi állapotok bemutatásával aztán nemzedékekre meghatározták az Újvilágról alkotott elképzeléseket.

A gyűjteményt a British Museum a Sotheby's aukciósháztól 1865-ben vásárolta meg 235 fontért. A képeket utoljára 1964-ben állították ki, most három hónapon keresztül, június 17-ig lesznek láthatók Londonban különleges megvilágításban, mielőtt Amerikába utaznának a Jamestown alapításának 400. évfordulójára rendezett ünnepségekre.

A kiállítás rendezője, Kim Sloan a Telegraphnak elmondta, hogy White olyan volt, mint egy ingatlanügynök, aki Raleigh utasítására megpróbálta eladni az új kontinenst, hogy ezzel minél több telepest csábítsanak a tenger túlpartjára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár