2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. világháborús tetteken vitázik Olaszország és Horvátország

2007. február 14. 16:00

Éles szóváltás keletkezett a két ország vezetői között a második világháborúban a jugoszláv partizánok által meggyilkolt több ezer olasz miatt.

Napolitano

Giorgio Napolitano olasz elnök a hét végén etnikai tisztogatásnak minősítette mintegy 15 ezer olasz lemészárlását a jugoszláv partizánok kezétől, 1943 és 1945 között. Azt mondta, hogy a tömeggyilkosságokat "vérszomjas gyűlölet- és örjöngéshullám, valamint szláv bekebelezési tervek motiválták". Válaszul Stjepan Mesic hivatala hétfőn nyilatkozatot adott ki, kifejezésre juttatva a horvát elnök "kellemetlen meglepetését" Napolitano kijelentéseinek tartalma és hangvétele miatt.

A nyilatkozat szerint "lehetetlen nem észrevenni a nyílt fajgyűlölet, a történelmi revizionizmus és politikai revansizmus elemeit ezekben a kijelentésekben, melyek nehezen illeszthetők a kétoldalú kapcsolatok javítása kinyilvánított szándékának keretei közé". Az olasz külügyminisztérium a horvát elnök nyilatkozatát elfogadhatatlannak minősítette, majd hétfőn bekérették a római horvát nagykövetet is.

Mesic

A tömeggyilkosságok miatt mintegy 150 ezer olasz menekült el az Olaszország által a háború idején megszállt Isztriából és Dalmáciából, - mely területek ma Horvátországhoz és Szlovéniához tartoznak - másokat pedig vagyonuktól megfosztva kiutasítottak. Az egykori eseményekről évtizedeken át nem beszéltek, két évvel ezelőtt azonban az olasz kormány megteremtette az "emlékezet napját" a tömeggyilkosságok emlékére. A volt kommunista Napolitano elnök szokatlanul éles szavai az idei megemlékezésen, szombaton hangzottak el.

Olasz illetékesek szerint az európai uniós tagságra pályázó Horvátországgal szemben a csatlakozási tárgyalásokon fel kell vetni az elkobzott olasz javak kárpótlásának kérdését.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár