Selmecbányai oktatókról mintázta Mozart a Varázsfuvola alakjait

2007. január 30. 08:45

A Selmecbányai Bányászati Akadémia egykori tanárairól, ismert személyiségeiről alkotta meg Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolájának számos szereplőjét.

Legalábbis ezt igazolják az Egyesült Államokban élő zeneesztéta, kohómérnök Lux András kutatásai. Az idén 85 éves Lux András, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem díszpolgára évek óta foglalkozik Mozart egyik leghíresebb műve keletkezésének körülményeivel.A kutató tanulmányaiban kifejti, hogy az operában az Éj királynője a Földanyát, magát a bányát személyesíti meg. Az öreg pap alakját Mozart Jacquin Miklósról, az ősi akadémia első kinevezett tanáráról mintázta, akinek gyermekeit maga a zeneszerző géniusz is oktatta. Mozart másik ihletője Born Ignác humanista, felvilágosult szabadkőműves volt, akit a selmecbányai mérnök ugyancsak barátjának mondhatott: róla Sarastro alakját mintázta meg. Tamino alakjában Ruprecht Antal selmeci professzor jelent meg, míg az erőszakos, visszataszító jellemű Monostatost pedig a zseni egy berlini tanár, Klaproth személye alapján alkotta meg.

Lux András tanulmányaiban természetesen még számos Selmecbányára utaló szimbólumot kifejt, amelyek egy része bizonyítható, másik része feltételezéseken alapszik. Annyi bizonyos, hogy 1985-ben, a Selmecbányai Bányászati Akadémia alapításának 250. évfordulója tiszteletére rendezett blossomi (USA) opera előadáson, amelyet Christoph von Dohnányi vezényelt, a szereplők bányászegyenruhában jelentek meg, és Papageno erdész egyenruhát, waldent viselt. Ezekkel a nem mindennapi díszletekkel ismerték el Lux András, munkásságát, aki kutatásainak eredményeit azóta Magyarországon is többször publikálta.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kuntz Zoltán)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma