Együttműködnek a román és a magyar történészek

2007. január 23. 08:00

A magyar és a román tudományos akadémia közötti együttműködésről írt alá megállapodást hétfőn Budapesten a két intézmény elnöke.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke az MTA székházában látta el kézjegyével a két intézmény közötti együttműködés részleteit 2009. december 31-ig rögzítő jegyzőkönyvet. `A két akadémia közötti együttműködés kölcsönös érdek, függetlenül a politikai helyzettől, a politikától, vagy a politikusoktól` - hangsúlyozta a dokumentum aláírásakor Vizi E. Szilveszter.

A tárgyalásokat követően az MTA elnöke az MTI-nek elmondta: a következő magyar-román közös kormányülésre azt javasolják, hogy a két ország tudományos együttműködését is vegyék fel a napirendi pontok közé. A megbeszéléseket értékelve elmondta, hogy mindenekelőtt a fizika, a matematika, a kémia, valamint a nyelvészet, a történelemtudomány és a zenetudomány területén folytatják az együttműködést. `Nagyon fontosnak tartjuk a Magyar-Román Történész Vegyesbizottság munkáját, amelynek eredményeit közösen akarjuk publikálni` - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Hozzátette: az együttműködés keretében Magyarország segíti a román tudósokat, hogy eredményesen kapcsolódhassanak be a tudományos kutatásokat finanszírozó VII. uniós keretprogramba.

A hétfőn aláírt jegyzőkönyvhöz tartozó témajegyzék 14 közös projektet tartalmaz. A listán szereplő programok címeiből kiderül: a magyar és a román kutatók együtt vizsgálják majd többek között a két ország uniós tagságának tapasztalatait, a nagyvárosoknak a regionális fejlődésben betöltött szerepét, a XIX-XX. századi Erdély etnikumai közötti kapcsolatokat és a szociális migrációt, valamint a zene és tánc helyét az európai kulturális örökségben.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma