2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Déli-sarkra utazott a Mount Everest meghódítója

2007. január 19. 16:00

Sir Edmund Hillary, a 87 éves legendás hegymászó és utazó, a Mount Everest első meghódítója megérkezett a Déli-sarkvidékre, hogy a Scott kutatóállomás létrehozásának 50. évfordulója alkalmából egyszerű kunyhóban töltsön el egy éjszakát a jég világában.

Hillary, aki 1953-ban egy nepáli hegyi vezető közreműködésével elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (és 1965-ig a hegység további 10 csúcsát megmászta), négy évvel később annak az új-zélandi expedíciónak a vezetője volt, amelyik létrehozta a Scott-kutató állomást.

1958-ban - 46 évvel Robert Falcon Scott brit felfedező tragikus kimenetelű déli-sarkvidéki útja után - elsőként sikerült eljutnia a Déli-sarkra. 1977-ben a Gangesz forrásától a torkolatáig vezető hajós expedíciót vezetett, 1985-ben Neil Armstrongot kísérte egy kis repülőgépen, és leszállt az Északi-sarkon - ezzel ő lett az első ember, aki megjárta az Északi- és a Déli-sarkot, valamint a világ legmagasabb helycsúcsát. Még abban az évben kinevezték Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi főmegbízottjává, és e tisztségben négy évet töltött Újdelhiben.

"Élvezem a táj szépségét, egyszerűen pompás ott" - mondta csütörtökön, elindulása előtt. Ami a jelenlegi Scott-bázist illeti, annak ma már az összes épületében központi fűtés van, Hillary azonban - a régi élményeket felidézendő - szeretne legalább egy éjszakát az egykori kunyhóban eltölteni, amely "abban az időben nagyon kényelmes volt" - mondta a New Zealand Herald című lapnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár