2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éve nyílt meg az Andrássy úti Divatcsarnok

2007. január 2. 11:45

A Párisitól a hazai divat csarnokáig

A Párisi ekkor már alig működött áruházként, szinte mindent árusított, inkább a bazár-jelleg felé lépett vissza, s a főváros egyik legolcsóbb vásárlóhelye lett. A kispénzű vásárlók minél szélesebb körét célozták meg, ez viszont riasztóan hatott a középosztály vevőire. Az intézmény forgalma mégis fellendült, s jövedelmezővé vált. 1930 körül felépült az áruház új része, amelyet Kozma Lajos tervezett.

A Goldberger-család tagjainak többsége az 1944-es német megszállás elől Portugáliába menekült, a textilgyáros Goldberger Leó ellenben Mauthausenba került, majd a tábor felszabadulása után éhen halt.

A Párisi Nagy Áruházzal egyidőben működő Divatcsarnok Rosenberg Márk öt boltocskájából fejlődött nagy kereskedelmi vállalkozássá, közülük a Rákóczi út 74. alatti 1914-ben jött létre. Rosenberg fia, Ruttkai Antal az 1920-as évek elején vette bérbe a Rákóczi út 74. egész földszintjét, a cég 1925-től viselte a Magyar Divatcsarnok nevet. 1928-ban kezdett terjeszkedni, 1934-re az átalakítások és bővítések révén modern áruház jött létre, 1939-ben már öt emeleten, közel ezer alkalmazottal működött. A Rákóczi úti Divatcsarnokot 1948-ban államosították, 1956-ban az épület romba dőlt, de helyreállították, s a Centrum Áruházak tagjaként Otthon Áruház néven üzemelt.

Az Andrássy (Népköztársaság) úti Párizsi Áruház a II. világháború után sokáig az Állami Könyvterjesztő Vállalat raktáraként működött, csak 1957-ben nyílt meg ismét. A nyitás napján a vásárlók sora a Teréz-templomig nyúlt, az első vásárlót megajándékozták. A Centrum Áruházakhoz tartozó épületet 1967-ben műemléki védettség alá helyezték, 1995-től ismét Párisi Áruház néven működött, de egyre kisebb eredménnyel, s 1999-ben végleg bezárt. Ekkor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vásárolta meg 1,5 milliárd forintért.

Felmerült a hatszintes, 6200 négyzetméteres épület kulturális hasznosítása is, építészeti múzeumot vagy zenei központot képzeltek ide, érdeklődött iránta a Guggenheim Alapítvány is. Azonban ezek csak tervek maradtak. 2006 elején a francia-belga Orco Property Group 3 milliárd forintért megvette az épületet, ahol korábbi terveik szerint - bár kialakítása a mai tömegkereskedelmi szempontoknak nemigen felel meg - a felújítás után újra áruházat akartak nyitni. Ám a tervbírálat során felmerült kifogások miatt az építtető visszakozott, az utolsó hírek szerint irodaház lenne a Párisi - noha a helyszín és ház többre lenne méltó.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár