2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kritikusok támadják a maja apokalipszist

2006. december 11. 11:00

A maja civilizáció összeomlásáról szóló Apocalypto már a pénteki világpremier előtt felháborodást keltett, méghozzá a maja leszármazottak körében.

A guatemalai bennszülött aktivisták egyből rasszistának minősítették a nagyszabású, hollywoodi produkciót. Noha a filmből eddig csak előzetesek voltak láthatók, a tiltakozók szerint a vásznon felvonultatott forradásos arcú, csonttűket viselő, lándzsahajigáló, embereket áldozó indiánok a maja kultúra téves sztereotípiáit keltik a nézőkben. `Mr. Gibson színekben pompázó, magas költségvetésű szuperprodukciójával azt a sértő és rasszista gondolatot sugallja a nézők számára, hogy a maják már jóval az európaiak megérkezése előtt kegyetlenek voltak egymásal szemben is, ezért aztán szükség is volt a felszabadításukra` - mondta Ignacio Ochoa, a maja kultúra támogatására létrehozott Nahua Alapítvány igazgatója.



A korábbi beszámolók szerint Gibson szakértőket alkalmazott filmje elkészítéséhez, és az egyik régésze is úgy nyilatkozott, hogy a színész-rendező különös gondot fordított a hitelességre és a történelmi hűségre. A Passióhoz hasonlóan, amelyben eredeti arám és latin nyelven beszéltek, az Apocalyptóban maja nyelven szólalnak meg a szereplők, akiket mind bennszülöttek játszottak el, a főhőst pedig egy neves indián táncművész, Rudy Youngblood formálta meg.

A maja civilizáció virágkorában a maják hatalmas városokat építettek a mai Guatemala területén, ám ezek a VIII. század után máig nem tisztázott okokból lehanyatlottak, egyes nézetek szerint talán azért, mert a maják felélték természeti erőforrásaikat. A kutatók nem tartják olyan vérszomjasnak a majákat, mint az aztékokat, akik élő emberek szívét tépték ki, hogy felajánlják a Napnak, de a majáknál sem volt szokatlan az emberáldozat, főleg a hódítók megjelenése előtt.

Guatemala népességének több mint fele maja származású. Gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés, legtöbbjük nyomorban él, oktatásban, egészségügyi ellátásban alig részesül. Az ország 36 évig tartó, egy évtizede véget ért polgárháborúja során több mint kétszázezer, zömében maja származású guatemalai vesztette életét, és egyes emberjogi szervezetek szerint mindez azért történt, mert a hadsereg a majákat el akarta törölni a föld színéről.

Ön mit gondol? Legközelebb melyik történelmi eseményről készítsen filmet Mel Gibson hasonló stílusban? Itt megírhatja nekünk!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár