2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legóból épült fel a varsói gettó

2006. november 30. 12:30

A New Jersey állam MetroWest nevű kerületében található zsidó centrumban a gyerekek több tízezer kockát kaptak, és 120 négyzetméteren építették fel a varsói gettó makettjét.

Az amerikai zsidó közösség tudatában még mindig központi helyet foglal el a Vészkorszak. A szülőknek, pedagógusoknak és közösségszervezőknek szembe kell nézniük azzal a kérdéssel, hogyan lehet bemutatni a fiatalabb generációk számára az európai zsidóság tragédiáját, úgy, hogy ne tegyék jelentéktelenné a történteket, ugyanakkor ne is keltsenek rossz érzéseket a gyermekekben.

A korábbi kezdeményezés: legóból épült haláltábor

Többen éles kritikával illették a kezdeményezést. "Rosszul vagyok attól, ha valaki a Holokausztra való emlékezés ürügyén jelentéktelenné teszi mindazt, ami történt" - mondta a Forward című amerikai-zsidó napilapnak Dan Sieradzki, aki civilben a jewschool.com internetes honlap szerkesztője. Véleménye szerint a szörnyű bűntettet, amely során több millió ember pusztult el, nem lehet színes kockák segítségével feldolgozni.

Legózás túlélőkkel

Az ötlet kivitelezője, Stephen W. Schwartz abszurdnak tartja a vádakat. "A gettó építése közben szó nincs semmiféle játékról. Minden komolyan zajlott." Magát a zsidónegyedet, amelyet a német megszállók 1940-ben szerveztek meg, a gettó pontos alaprajzai segítségével hozták létre. Schwartz az építés közben arról beszélt a gyerekeknek, hogyan nézett ki a zsidónegyed mindennapi élete, hogyan zajlott le a felkelés 1944-ben. "Ez nem az első ilyen jellegű kezdeményezés" - hangsúlyozta Schwartz. "Ráadásul a 'gettóépítésben' túlélők is részt vesznek, akik a személyes tapasztalataikat osztják meg a gyerekekkel."

Barbara Wind, a Holokauszt Tanács tagja szerint ez a program nem csak egy egyszerű játék színes kockákkal. "Egy tízéves nem fogja megnézni a Schindler listája vagy a Zongorista című filmeket. Itt félelemkeltés nélkül meg lehet mutatni, hogy a gettólázadás a történelem hősies fejezete volt. A zsidók bátran harcoltak a világ legnagyobb hadserege ellen és egy hónapig kitartottak. Ez az az üzenet, amit meg szeretnénk értetni a résztvevőkkel."

Lagzi Gábor - Terra Recognita Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár