2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jótékonysági filmvetítést rendeztek a Vatikánban

2006. november 30. 08:45

A születés (The Nativity Story) a címe annak a hollywoodi nagyjátékfilmnek, amelynek jótékonysági bemutatóját vasárnap tartották a Vatikánban a galileai Mughar falu iskolája felépítésének javára.

Mintegy 7000 ember tekinthette meg a filmet a Vatikán VI. Pálról elnevezett nagytermében, s a közönség már vetítés közben ötször tapsolt, majd a végén vastapssal díjazta a 102 perces alkotást. Ez volt az első alkalom, hogy nagyjátékfilmet mutattak be a Vatikánban: az alkotás világpremierje december 1-jén lesz (nálunk december 14-én mutatják be).

Szűz Máriát az a 16 éves, új-zélandi Keisha Castle-Hughes játssza, aki A Bálnalovas című filmben tűnt fel. Józsefet az eddig kevéssé ismert Oscar Isaac alakítja. A filmet Mike Rich forgatókönyve alapján Catherine Hardwicke rendezte, a zeneszerző Mychael Danna. A film gyártója a New Line Cinema , amely a Gyűrűk ura trilógiát is jegyezte.

A Vatikán illetékesei cáfolták a hírt, miszerint XVI. Benedek pápa teológiai fenntartásai miatt nem vett részt a bemutatón. A pápa valójában törökországi utazása előkészületrei miatt nem vehetett részt a vetítésen. Ellenben jelen volt Shohreh Aghdashloo iráni színésznő, aki Erzsébetet, Mária unokahúgát, Keresztelő Szent János anyját formálta meg. Továbbá részt vett a bemutatón Oscar Isaac, Catherine Hardwicke és Mike Rich, ám Keisha Castle-Hughes szintén nem lehetett jelen, a hírek szerint éppen azért, mert a valóságban is állapotos.

Az egyszerűségéért dicsért filmet Dél-Olaszországban és Marokkóban forgatták, és a kritikusok szerint teljesen más, mint az olyan vallásos témájú amerikai kasszasikerek, mint az 1927-es Királyok királya, az 1956-os Tízparancsolat vagy A világ legszebb története 1965-ből. Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár azt mondta: a film készítői néhol ugyan szabadon bántak az evangéliumi szövegekkel, de ez "nem sérti e történet szent és egyedülálló voltát". A bíboros elismerően szólt a filmről, mondván, oktatási céllal is kitűnően vetíthető, "mivel bevezet bennünket Isten nagy ajándékának misztériumába".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár