2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vérszomjas isten védi az azték uralkodó sírját

2006. november 20. 12:30

Tudományos szenzációra készülnek a mexikóvárosi régészek: a szakemberek szerint a nemrég talált hatalmas kőlap egy azték uralkodó sírját rejtheti.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az elmúlt évtizedek legjelentősebb azték romjait tárták fel Mexikóvárosban: a város közepén egy építkezésen bukkantak rá egy 500 éves oltár és monolit maradványaira. Az eltelt hónap során kiderült, hogy a régészek az egykori szakrális központ közepén ástak, ahol az aztékok elhamvasztották, majd eltemették uralkodóikat és főpapjaikat. A feltárás során a kőlapot gondosan megtisztították, majd részletesen felmérték, és hamarosan hozzálátnak az alatta sejtett kamra feltárásához is, amit a mexikói állami tévé egyenes adásban közvetít majd.

A négy részre törött monolit bemutatja, ahogy vérsugár ömlik az éppen szülés közben, hatalmas karmokkal ábrázolt azték földistennő, Tlaltecuhtli szájába. Az aztékok talán tőle féltek a leginkább, így a temetésekkor a vele díszített kisebb kőlapokat az ábrázolásával lefelé temették el. A most talált kőtömb fontosságát jelezheti, hogy ezt a képmással felfelé tették a földbe.

Az istennő jobb lábának karmai között egy tíz ponttal díszített nyulat tart, amiből a kutatók megtudták a temetés dátumát is. Eduardo Matos, az ásatást vezető régész a sajtónak elmondta, hogy a 10 nyúl éve Ahuizotl (1486-1502) császár, Moctezuma apja halálának dátuma, így a kőlap alatti sírkamra őt rejtheti. A felfedezés tudományos szenzációval kecsegtet, hiszen eddig sosem sikerült megtalálni az 1427 és 1521 között fennálló birodalom uralkodóinak sírjait.

A temetkezés körülményei választ adnak arra is, hogy erre eddig miért nem került sor: azokat ugyanis még az azték időkben földdel temették be, majd lekövezték. A helyszínen aztán a spanyolok építették fel házaikat, minden bizonnyal ez lehet a magyarázata a kőtömb összetörésének is. A sír fölé a 16. században épült házak közül az utolsót 1993-ban rongálta meg egy földrengés, ezért azt le kellett bontani. A helyére idén kezdték meg egy sétálóutca építési munkálatainak megelőző feltárását, és ekkor bukkantak az értékes leletekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár