2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Imre bekerült a Time hősei közé

2006. november 9. 13:15

"Magyarországnak egy elkötelezett antikommunista vezetőre lett volna szüksége (1956-ban) a szabadság felé mutató útján" - vélekedett Joe Esterhas magyar származású amerikai forgatókönyvíró.

A tragikus sorsú miniszterelnök

Az amerikai hetilap Londonban megjelenő európai kiadása, a Time Europe, amely a Közel-Keletről, Afrikáról és (2003 óta) Latin-Amerikáról is közöl tudósításokat, különkiadást jelentetett meg abból az alkalomból, hogy hatvan évvel ezelőtt jelent meg először. Különkiadásában olyan emberekről közöl portrékat, akiket az elmúlt hat évtized hőseinek tart, köztük Nagy Imréről, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökéről.

A Nagy Imre-portré készítője, Joe Esterhas ellentmondásokat sorol: úgy fogalmaz, hogy noha a magyar forradalom kiemelkedő egyénisége egész életében kommunista volt, mégis ő próbálta kivezetni az országot a kommunizmusból a szabadságba. Habár 1955-ben kizárták a kommunista pártból, mégsem tudta meghaladni Moszkva tanításait. "Amikor a diákok fellázadtak 1956-ban a sztálinista államhatalom ellen, és arra kényszerítették, hogy helyezze vissza Nagy Imrét a miniszterelnöki tisztségbe, Nagy még akkor is elvtársaknak szólította híveit".

Még amikor kísérletet tett Magyarország Szovjetuniótól való függetlenségének megteremtésére, akkor sem tudta elhinni, hogy Moszkva erőt alkalmaz a magyar munkások ellen. Amikor már (szovjet) tankok gördültek be az országba, még akkor is kinevette azt a barátját, aki figyelmeztette, hogy fel fogják akasztani - sorolta a cikk szerzője az általa ellentmondásosként érzékelt mozzanatokat, hozzátéve azonban, hogy Nagy mindazonáltal már puszta jelenlétével is reményt adott a tömegeknek.

Egyesek azt tartják, hogy az 1956-os magyar forradalom nélkül a kommunizmus nem múlt volna ki, mások viszont úgy vélik, hogy ez éppoly naiv, romantikus elképzelés, amilyenek Nagy Imrét jellemezték - fejezi be a magyar szabadságharc miniszterelnökéről készített portréját Esterhas.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár