2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan éve eltűnt jegesmedve után kutatnak

2006. október 19. 11:45

A londoni Horniman Museum a századelő egyik legkedveltebb látványosságát keresi: az 1940-es bombázások miatt bezárt kiállításról eltűnt, óriás kitömött jegesmedvét.

A medve a Horniman 1901-es megnyitása után a múzeum legkedveltebb attrakciója volt, ám 60 évvel ezelőtt teljesen nyoma veszett. A jegesmedve rejtélye akkor kezdte el újra foglalkoztatni a múzeum munkatársait, amikor a megszervezték Mark Wilson és Bryndis Snæbjörnsdóttir fotókiállítását. A Nagy Fehér Medve címet viselő, október 21-én megnyíló tárlat ugyanis az angol múzeumokban kiállított kitömött jegesmedvékről készült 32 fotót sorakoztatja fel.

A szervezők először arra gondoltak, hogy a medve a híres Selfridges áruházlánc birtokába került, és ott a karácsonyi kirakat díszeként hasznosították. Hamarosan azonban arra találtak nyomokat, hogy a medve 1948-ban egy New Cross-i viszonteladóhoz került, azonban később ez a nyom is kihűltnek bizonyult.

A múzeum igazgatója, Janet Vitmayer szerint régóta foglalkoztatja őket a híres medve sorsa, mert ez volt minden idők egyik legnagyobb kitömött, és kiállított állata, és a látogatók egyszerűen imádták.

A múzeum az ötletekből kifogyva országos hirdetésekben keresi a kitömött óriásmedvét, és szívesen fogadnak minden információt a 60 éves misztériummal kapcsolatban.

Mindenesetre a különleges kiállítás látogatói sem maradtak sarkvidéki élmények nélkül: a múzeum egy valamivel kisebb, ám így is 3 méter magas kitömött medvével várja a nézelődőket 2007. március 25-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár