2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marlene Dietrich Berlin díszpolgára

2002. június 22. 22:06

Tíz évvel a temetése után a német főváros díszpolgára lett Marlene Dietrich, a 90 évesen elhunyt filmszínésznő.

Tíz évvel a temetése után a német főváros díszpolgára lett Marlene Dietrich, a 90 évesen elhunyt filmszínésznő. A díszpolgári címet tanúsító oklevelet május 16-án, a berlini szenátus (tartományi kormány) székházában adta át Klaus Wowereit kormányzó polgármester a színésznő unokájának, Peter Rivának. Az ünnepi aktus alkalmával elhangzott: a berlini születésű színésznő magával ragadó egyéniség volt, aki szembefordult a nácikkal, és a maga eszközeivel bátran küzdött egy demokratikus Németországért. Ezért Berlin is sokat köszönhet neki, amit most posztumusz díszpolgári címmel próbál törleszteni.

Marlene Dietrich a múlt század '30-as éveinek elején fölfedezőjével és producerével, Josef Sternberggel Hollywoodba ment, ahonnan a nácik hatalomra jutása után nem volt hajlandó hazatérni. Támogatta a Hitler elől az Egyesült Államokba menekült német emigránsokat, a II. világháború éveiben pedig az amerikai katonák részére rendezett műsorokban lépett föl a frontvonalak mögött. Emiatt hazájában évtizedeken át sokak szemében árulónak minősült. Klaus Wowereit beszédében célzott erre is: a német főváros sokáig méltatlanul bánt szülöttével, aki már a '40-es, de legkésőbb a '60-as években kiérdemelte volna a díszpolgárságot.

Berlin már 1989-ben, a fal leomlása után ki akarta tüntetni a színésznőt, aki ekkor teljes visszavonultságban élt a francia fővárosban. A díszpolgári cím adományozása azonban meghiúsult - Dietrich idős napjaira nem kívánt többé a nyilvánosság elé lépni. 1992. május 6-án halt meg, temetésére - végakaratának megfelelően - a berlin-friedenaui temetőben került sor május 16-án.
  • mti

  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft

    Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár