Legendás viking várost keresnek a régészek

2006. szeptember 13. 10:45

Wiskiauten, a legendás viking kereskedőváros nyomára vezethet az a település, amelynek maradványaira német és orosz archeológusok bukkantak a Keleti-tengeri orosz enklávé, Kalinyingrád közelében.

Az ásatásokat Zelenogradszk tengeri fürdőhely közelében folytatták. A régészek egy méter mélyen házak, egy kút és más leletek nyomaira bukkantak, és úgy vélik, hogy jó nyomon vannak az egykori viking várost keresve.

Ismerje meg részletesen az ásatást!

2006 tavaszán német geológusok Észak-Európa eddigi legnagyobb geomagnetikus vizsgálatát végezték el a helyszínen. A Kieli Egyetem specialistái akkor egy traktorral olyan radarkészüléket vontattak néhai viking sírok körül, amellyel több mint 60 hektárnyi területet derítettek fel.

A geomágneses vizsgálat fantasztikus eredményre vezetett - mondta Timo Ibsen, a német régészek vezetője, ugyanis még az utak irányát is föl lehetett ismerni. Az archeológusok bizánci érméket találtak, amely azt bizonyította, hogy a térségben távolsági kereskedelmet is folytattak.

Wiskiauten 1000 körül a vikingek legjelentősebb kereskedővárosa volt, ahonnan az orosz szárazföld belseje felé és a Balti- és Északi-tenger irányába egyaránt szállítottak árut.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma