2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Masaryk széke visszakerült a Hradzsinba

2006. július 20. 11:45

Újra a prágai Hradzsin birtokába került Tomás Garrique Masaryk, a csehszlovák állam megalapítója elnöki irodájának egyik nagy művészeti és történelmi értékű széke, amelyet mintegy kiselejtezett, feleslegessé vált bútordarabként mindössze nyolcvan koronáért adott el a hetvenes évek elején az akkori csehszlovák kommunista államfői hivatal.

A székes főváros

A nevezetes székből, amelyet a húszas években a Hradzsin világhírű építésze a Jugoszláviából Prágába elszármazott Josip Plecnik (1872-1957) tervezett, három darab készült, mégpedig drága és értékes amerikai diófából. Egy a mai napig megmaradt a Hradzsin raktárában, míg kettőt a hetvenes évek elején, mint szinte értéktelen bútordarabot eladtak. Mindkét szék akkoriban a Klenoty Praha, ékszereket, bizsut és órákat forgalmazó állami kereskedelmi vállalat igazgatóságának a tulajdonába került, majd eltűntek.

Az 1989-es rendszerváltás után, amikor Václav Havel lett
a Hradzsin új ura, a szakértők tervet készítettek, hogy a cseh királyok és csehszlovák köztársasági elnökök ősi székhelyének minden termét újra az eredeti bútorokkal lássák el. Ezek egyébként egészen a hetvenes évek elejéig jól szolgálták a kommunista államfőket is, de miután ebbe a tisztségbe Gustáv Husák került, lényeges változásokra került sor, különösen ami az irodákat illeti. Husák ugyanis nem kedvelte túlzottan a régi bútorokat, s ezért mindazokban a termekben, szobákban, ahol ő és apparátusa dolgozott többnyire kicseréltette azokat maga, és a kor ízlése szerint.

A Hradzsin birtokában maradt egyetlen Plecnik-széket a kilencvenes évek elején nemzeti kulturális emlékké nyilvánították. A másik kettőről egészen idén tavaszig semmi hír sem volt, mígnem az egyik darab váratlanul feltűnt egy prágai műemlék aukción. Miután a Hradzsin tudomást szerzett erről, azonnal mindent megmozgatott azért, hogy újra a birtokába kerüljön az értékes darab. Az árverésen azonban most már nem nyolcvan, hanem kereken 170 ezer koronát kellett fizetnie a székért. A rossz állapotban lévő széket gyorsan felújították, s a héten egy kiállítás keretében már a Hradzsint felkereső turisták is láthatják.

Masaryk elnök, az 1918-ban alakult és 1992-ben megszűnt csehszlovák állam atyja, állítólag kedvelte a kisebb nagyobb napi és politikai problémák megoldásánál a "három oldalú" konzultációkat, megbeszéléseket, s ezért készíttetetett Plecnikkel egy kisebb háromoldalú tárgyalóasztalt három székkel, amelyekben aztán órákat töltött számos, akkori vezető csehszlovák politikus.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Kokes János, Prága)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár