2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkutatják a magyar kunokat

2006. július 17. 09:30

A magyarországi kunok történetének nyomába eredt Kazahsztánban Benkő Mihály történész, orientalista, aki a nyáron másodszor is elutazik az ázsiai országba.

A kazahsztáni madzsarok nyomában

Kunok a Képes Krónikában

Erdélyi István professzor, a Magyar Őstörténeti Munkaközösség Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy kipcsák-kun törzs élt a Kárpát medencében, László király is kun származású volt anyja révén. A kipcsák török szó, nyelvcsaládot jelent, ide tartoznak a kazakok és a kunok, de a magyarországi kunok már elvesztették a nyelvüket. Kazahsztánban viszont él egy néptörzs töredék, úgy nevezik magukat, hogy madzsar, de a kazah népesség részét alkotják és a kazak nyelvet beszélik.

Erdélyi István azt is elmondta, hogy az 1960-as évek elején már járt ott egy magyar antropológus. Mindenesetre fontos dolog, hogy megkezdődött az embertani kutatás a mai kazah lakosság körében a magukat madzsarnak nevezők között. Benkő Mihály a muzulmán temetőkben arabul vagy ciril betűkkel az elhunytat magyarnak jelölő sírokra bukkant. A történész családfákat is kutat: 15-20 nemzedékre visszamenő családokat is talált. Ezenkívül a kazah madzsarok körében gyűjti a néphagyományokat, faggatja őket, mit tudnak eredetükről, őseikről.

Az eddigi kutatásokból megállapítható, hogy nemcsak a magyarok fogadtak be kipcsák-kun törzseket, hanem a kipcsák-török nyelvet beszélő kazak és üzbég nemzetben is találhatók magyar törzsek, nemzetségek - tette hozzá Erdélyi István professzor.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár