2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eloszlatják Móricz Zsigmond rejtélyeit

2006. július 5. 16:00

Emlékkapuval jelölik meg Móricz Zsigmond tényleges szülőházát Tiaszcsécsén: a tévhitoszlató irodalomtörténeti korrekciónak szánt kaput július 7-én, pénteken avatják fel - közölte az író örökségét ápoló és a nevét viselő kulturális egyesület elnöke.

A Móricz-emlékház

"A kutatások alapján már régóta nyilvánvaló, hogy a jelenlegi tiszacsécsei Móricz-ház bizonyítottan nem az író szülőháza volt" - mondta János István. A valamikori szülőház a kis község mostani Kossuth Lajos utcájában, a 93. szám alatt állt, ahol faragott emlékkapu hívja majd fel a figyelmet a valódi szülőház helyére.

Az egyesületi vezető megjegyezte, hogy a tévesen Móricz-szülőháznak tulajdonított, szalmatetős kis parasztházról, amelyben emlékkiállítás található, természetesen lekerül majd az épület történetére utaló tábla. Ugyancsak eltávolítják a helyi református templom faláról azt a bronz domborművet, amely szintén tévesen állítja, hogy ott keresztelték meg egykor Móricz Zsigmondot.

Az írót - hangsúlyozta János István - szülőházában tartották egykor a keresztvíz alá -, s ha az egyházi anyakönyvbe a valós helyszín került volna be annak idején, talán nem egy másik épületet jelölnek meg és állítanak helyre Móricz Zsigmond szülőházaként Tiszacsécsén.

A faragott, zsindellyel fedett emlékkaput - Fehérvári József túristvándi fafaragó, nyugalmazott pedagógus alkotását - pénteken avatják fel az író szülőfalujában, ahol azt követően tudományos emlékülést is tartanak a munkásságáról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár