2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyvritkaságok sérültek meg a szegedi Somogyi-könyvtár beázásakor

2006. június 26. 11:45

Nyolcmillió forintos kár érte a szegedi Somogyi-könyvtárat a péntek esti felhőszakadás miatt; a víz könyvritkaságokat is megrongált - tájékoztatta az intézmény vezetője az MTI-t.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, hogy a nagy mennyiségű csapadék érthetetlen módon nem a negyedik, zárószinten folyt be, hanem a harmadik emeleten, a régi kötetek gyűjtőraktárába tört be az elektromos vezeték mentén. A szennyezett víz csöpögni kezdett, és súlyos kárt okozott kiemelten muzeális értékű könyvekben, amelyeket csak teljes restaurálással lehet "talán" megmenteni - közölte.

A kötetekből még az éjszaka folyamán megpróbálták újságpapírral felitatni a vizet, hogy ne rohadjanak szét, illetve ne álljanak egy tömbbe és lapozhatóak legyenek, ameddig a restaurátorok megkezdik a munkát. A könyveket teljesen szét kell szedni, így eredeti kötésük megbomlik, azonban olyan kincsekről van szó, amelyeket meg kell őrizni, még ha a bontás miatt kisebb lesz is a pénzben kifejezhető értékük.

Sérült a két legértékesebb könyv is. Megázott az önmagában kétmillió forintot érő Nádasdy-féle Mauzóleum, amely 1664-ben jelent meg Nürnbergben, és amelyben rézmetszetek találhatóak a magyar uralkodókról a honfoglalóktól kezdve 1660-ig; a kötet pergamen kötése tönkrement, ezen részét már nem lehet megmenteni. Ugyanígy sérült Bonfini Magyar Történelem című munkája is, amely latin kiadás.

Ha pedig ez nem lenne elég, az alagsori csatornákból szennyezett víz is feltört, ami eláztatta a raktárakban tárolt kötészeti anyagokat - tette hozzá Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A könyvtár az első becslések szerint közel nyolcmillió forintos kárt szenvedett, amelyet az intézmény nem tud saját erejéből fedezni - mutatott rá az igazgató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár