2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltérképezték az Édenkertet

2006. június 20. 11:45

Az Édenkert feltérképezése címmel publikálta a londoni British Library Alessandro Scarfi kötetét, amely a térképeken gyakran ábrázolt földi Paradicsom történetét mutatja be.

A tudás fája Bászra mellett állt

Hol van a Paradicsom? Az Édenkert a kereszténység első évszázadai óta foglalkoztatja a hétköznapi ember képzeletet. A térképek a legkülönbözőbb helyeken - Indiában, Perzsiában, Arábiában, a Szentföldön, az Alpokban, a Kaszpi-tengernél, sőt, a Föld belsejében, vagy éppen a Holdon - ábrázolják, annak ellenére, hogy soha nem találták meg. A legenda szerint csak Nagy Sándornak sikerült megpillantania a Gangesz partján, de nem közelíthette meg, mert visszaszorították az Utolsó Ítéletre váró lelkek.

A 200 színes és fekete-fehér illusztráció ötven kartográfus generáció munkáját szemlélteti. A kötetben szerepelnek a legrégibb térképek, amelyet a British Library őriz. Köztük egy 1109-ből származó "világtérkép", az 1265-ös "zsoltártérkép", Hans Rüst 1480-ban készített térképe, Matthaeus Beroaldus 1575-ös "paradicsoma".

A reneszánsz után már nem jelenítették meg az elveszett Édent a térképeken, 1944. decemberében a The Times riportere a Tigris és az Eufrátesz találkozásánál, nem messze Bászrától "megtalálta" a Tudás Fáját. A fa ugyan csak egy csonka törzs volt, mégis turisztikai attrakcióvá vált. Az iráni-iraki konfliktus és a későbbi háborúk tönkretették, 2003-ban azonban emlékeztetőül odatettek egy arab nyelvű táblát, amely szerint itt állt a kígyó fája, a földi Paradicsom szimbóluma.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár