2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították Egyiptom elsüllyedt kincseit

2006. június 13. 09:30

Egyiptom elmerült kincsei címmel nyílt kiállítás a berlini Martin-Gropius Bau múzeumban. A szeptember 4-ig látható tárlaton kiállított ötszáz tárgy az antik Alexandriából és Hérakliónból származik.

A műkincseket, amelyek földrengések, esőzések, a tenger szintjének emelkedése miatt, vagy saját súlyuk következtében kerültek víz alá, Franck Goddio francia kincsvadász és csapata találta meg. Tízévi munka eredményeként, az egyiptomi partoktól sokszor még hat kilométeres távolságban is kutatva, 2 ezer tárgyat hoztak fel, ami Goddio szerint csupán két százaléka annak, amit a tenger még rejt. Csapata a világon egyedülálló technikával dolgozik.

Goddio a megnyitón

Ők találták meg többek között a San Diego spanyol gályát, Napóleon Orient-ját, az alexandriai királyi paloták negyedének egy víz alá került részét, Kleopátra palotáját, bár ez utóbbit még nem tudták hitelesen bizonyítani - írta az El País című spanyol napilap.

A kiállításon hatalmas fényképek, videó-felvételek ismertetik a látogatókkal a kutatás különböző fázisait. A termekben több méteres és több tonnás kőalakok tanúskodnak Alexandria nagyságáról. A Ptolemaioszok fővárosában 500 ezer ember élt, kikötőjéből hetente 200 hajó futott ki. Sztélék, ékszerek, érmék, edények szemléltetik az óegyiptomiak történelmét.

Némelyik kő és amfóra még most is őrzi a vízi növények lenyomatát, ami tovább fokozza szépségüket. Egyes hieroglifák és tárgyak lehetővé teszik a zóna urbanizációjának rekonstruálását, mert Goddio előtt is készültek ugyan térképek Egyiptomnak erről a partvidékéről, de legtöbbjük a XIX. században készült.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár