2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hidegháborús bunkermúzeum nyílt Angliában

2006. május 23. 12:45

Anglia legfiatalabb örökségvédelem alá vett műkincse egy mindössze negyvenöt éves bunker. A félig földbe vájt óvóhely munkatársai 1961-től harminc éven át figyelték a világ nukleáris aktivitását, s vészhelyzetben több mint hatvan szerencsés kiválasztottnak biztosítottak volna búvóhelyet. A hidegháború éveit idéző létesítmény a múlt héten tárta ki kapuit a kutatni vágyók előtt.

A közép-angliai York egykori légvédelmi pincéje május 15-e óta áll mindazok rendelkezésére, akik szeretnének többet megtudni az angol politikai vezetés hidegháborús döntéseiről, s az ország 1945 utáni történelméről.

Az Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) munkatársainak hat évig tartó aprólékos gyűjtőmunkája nyomán sikerült visszaállítani az eredeti állapotot, így előzetes bejelentkezés után ma bárki megtekintheti az irányító szobát, a telefonközpontot, vagy akár a személyzeti hálótermet is. Háromszáznál is több kisebb-nagyobb műszaki berendezés, falra akasztott térképek, íróasztalon heverő táblázatok és a napi feladatokat rögzítő jegyzőkönyvek gazdagítják a kiállítást.

A jelenleg a Hivatal tulajdonában lévő bunkert 1961. december 16-án, a kubai rakétaválság előestéjén nyitották meg. Egyike volt annak a 29 hasonló angliai központnak, amelyek egy atomrobbanás esetén adatokat gyűjtöttek volna a radioaktivitás környékbeli szintjéről, hogy azokat eljuttassák a rendőrségekre és velük együttműködve biztonságba helyezzék a lakosságot.

A yorki pince a szerteágazó bunkerhálózat fontos csomópontjának tekinthető, telefonközpontja közvetlen összeköttetésben állt a központi kormányzattal. Vészhelyzetben körülbelül 60 embernek nyújthatott volna viszonylag biztos búvóhelyet, ám egy direkt támadásnak, vagy egy nagyon közeli találatnak nem állt volna ellen. Az óvóhely 1991-ig működött, ekkor a NATO és a Varsói Szerződés tagországai megnemtámadási szerződést kötöttek egymással és a bunkert bezárták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár