2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel funkcik dolgozhattak a pápa elleni merényleten

2006. május 11. 15:08

Adatokat adhatott át II. János Pál pápáról a KGB-nek a lengyel titkosszolgálat, így aktív szerepet játszhatott az 1981-es, sikertelen merénylet előkészítésében. A Nemzeti Emlékezet Intézete most kiterjedt vizsgálatot kezdett a lengyel funkcionáriusok szerepének tisztázására.

Mennyiben volt érintett a lengyel titkosszolgálat a II. János Pál elleni 1981-es merényletben? A lengyel pápa elleni sikertelen merényletet a török Ali Agca a gyanú szerint a bolgár titkosszolgálat megbízásából követte el, ám a jövő héttől induló kutatás a lengyel kommunista titkosszolgálat szerepét vizsgálja. A Rzeczpospolita lengyel lap keddi jelentése szerint a náci és kommunista korszak bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) mindenekelőtt a saját kezelésében lévő iratokat tanulmányozza majd át.

A merénylet pillanata

Az IPN-archívumának több anyagában van utalás egy bizonyos "Triangolo" (olaszul háromszög) műveletre, amely megnevezés mögött az intézet munkatársai a lengyel kommunista titkosszolgálat pápaellenes akcióit sejtik.

Az intézet munkatársai részint arra alapozzák a kommunista titkosszolgálatok együttműködéséről szóló teóriát, hogy az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi archív aktáiban is szó van egy "Pápa" műveletről. Másfelől Ferdinando Imposimato olasz bíró, aki a vizsgálatot vezette annak idején a II. János Pál elleni merénylet ügyében, ez év márciusának elején dokumentumokat adott át a lengyel IPN egyik munkatársának a kommunista titkosszolgálatok részvételére vonatkozóan - írta a Rzeczpospolita.

Az IPN keretében dolgozó államügyészek főként a lengyel funkcionáriusok szerepét kívánják tisztázni, feltárva, hogy vajon a KGB-nek átadott lengyel információk segítettek-e a merénylet előkészítésében. Meg szeretnék állapítani azt is, hogy lengyel részről személy szerint kik vettek részt ilyen jellegű információk átadásában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár