Szerelmi csalódás ihlette a titokzatos korall kastélyt

2006. április 7. 11:00

Mai napig tudományos vita tárgyát képezi az a floridai kastély, melyet építője harminc év alatt egyedül épített fel azt állítva, hogy megoldotta a piramisok titkát.

Ki ne ismerné a legendás rockénekes, Billy Idol Sweet sixteen című slágerét! S vajon hányan tudják a dal eredetének történetét? Azt, hogy kit takar az `édes 16 éves` lány, aki valóban létező személy volt.

Edward Leedskalnin lett emigráns hűtlen kedvese, a 16 éves Agnes Scuff az esküvőjük előtti napon elhagyta jegyesét. A Florida városban élő férfi ekkor elhatározta, soha el nem múló szerelmét egy különleges oltárral örökíti meg: korallkőből felépít egy kastélyt. 1921-ben látott munkához a lakóhelyétől 16 km-re lévő Homestead-ben, ahová három éven át naponta szállította a hatalmas kőtömböket. Néhányan tudományos lehetetlenségnek tartják a műveletet és transzcendens erőt látnak benne. Ezzel szemben a kastélyt bemutató honlap végtelenül hétköznapi magyarázatot ad a kérdésre: Edward egy régi teherautó alvázára rakta a terhet, melyet egy barátja traktorral vontatott a célállomásra.

A megalitok kastéllyá formálása szintén heves vitákat vált ki szakmai és laikus körökből egyaránt. Minden jel szerint ugyanis az építész - 1951-ben bekövetkezett haláláig, azaz harminc éven át - egyedül dolgozott nagy művén, mely a Taj Mahal után a világ második, szerelmi csalódás által inspirált emlékműve. Szaporítja a kérdések számát az a tény is, hogy modern gépek alkalmazása nélkül hogyan volt képes a szikladarabok helyszíni mozgatására. Hiszen az egyes falszakaszok magassága eléri a 2,5 métert, szélessége a 120 cm-t, vastagsága az 1 métert.

Állítása szerint, bár tanulatlan ember volt, kőműves családból származott, így nagyon is jól ismerte a tömeg és az emelőerő fizikai törvényeit. Egyszerű eszközei, az állványok, csigák és csörlők helyes használatát mindenesetre alátámasztja a végeredmény. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a korallkő porózus anyag, vagyis ránézésre jóval nehezebbnek tűnik feltételezett súlyánál.
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma