2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa kifosztásához vezetett a Harmadik Birodalom gazdasági csodája

2006. március 30. 10:30 Erdei András

A Harmadik Birodalom az élre tör

Hitlernek nem volt előre kialakított forgatókönyve tervei végrehajtásához. A cél viszont egyértelmű volt: `Kielégítő megoldást csak az élettér kiterjesztése, illetve népünk nyersanyag-és élelmiszerbázisának kiterjesztése jelent.` Az agresszív hitleri külpolitika eredményeként Németország a harmincas évek végére nemcsak területileg gyarapodott, de gazdaságilag is megerősödött. 1938-ban Németország egymaga többet költött fegyverekre -a kormánykiadások 52%-át -, mint Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együttvéve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fegyverkezés ilyen arányú fejlesztése meghaladta a német gazdaság teljesítőképességét, és a gazdasági összeomlást csak a megszállt országok kifosztásával kerülhették el. 1938. márciusában Ausztria bekebelezésével (Anschluss), Németország nemcsak vasérclelőhelyekhez és olajmezőkhöz, hanem 200 millió dollár aranyhoz is hozzájutott.

Gazdasági szükségszerűség

A Szudéta-vidék gazdasági értelemben nem volt igazán számottevő, viszont Csehország teljes elfoglalása (1939. március) már jelentősen gazdagította a Birodalmat. Erre azért is szükség volt, mert a Reich a pénzügyi összeomlás szélére került. Hitler elégedett lehetett a zsákmánnyal, megszerezte a Nemzeti Bank arany-és valutakészletét, valamint az ipar számára nélkülözhetetlen újabb nyersanyag forrásokhoz jutott. A cseh ipart maximálisan kizsigerelték, a hadiipari termékeket vagy exportálták - a haszon természetesen a Birodalmat gazdagította -, vagy a Wehrmacht használta fel.

A német gazdaság hiába erősödött meg az 1930-as évek második felében, a Lengyelország elleni támadáskor még igen sebezhető volt. Elsőre furcsának tűnhet, de Hitler örült, hogy legfőbb szövetsége 1939 szeptemberében nem lépett be a háborúba. A német vezetés ugyanis attól tartott, hogy a háború túlterhelné az amúgy sem túl erős lábakon álló olasz gazdaságot. Ez pedig azt feltételezte, hogy a német tartalékokat kellett volna bevetni az olaszok megsegítésére.

A nyugati politikusok, elemzők általában úgy vélekedtek, hogy a Harmadik Birodalmat nyersanyagfüggősége miatt gazdasági blokáddal is legyőzhetik. Amire kiderült, hogy tévedtek, már késő volt. Németország megállíthatatlanul nyomult előre és Európa szisztematikus kifosztása tovább folytatódott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár