2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pazarló életet folytatott Mozart családja

2006. január 27. 08:30 Kállay Katalin

Mozarték anyagi helyzetének romlásával nagyon sokat foglalkozott a Mozart-kutatás. Sokszor érte a családot a könnyelműség vádja, és gyakran ábrázolták a komponistát isteni tehetséggel megáldott, de léha, részeges alaknak, aki szerencsejátékokon vesztegette el vagyonát.

Korábban


250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart

Mindössze 35 év adatott meg Mozartnak több mint hatszáz alkotásból álló zenei örökségének elkészítésére. Stílusának kialakulásában Bach legfiatalabb fiával kötött barátsága és közös csembaló-improvizációik mellett Haydnnal való vonósnégyesezései játszottak meghatározó szerepet. A kor legnagyobb zenei tehetségének életsorsára jellemző, hogy a salzburgi hercegérsek mocskolódásai miatt maga kérte elbocsátását, a Habsburg uralkodók pedig legjobb esetben is csak az udvari bálokra komponált tánczene miatt foglalkoztatták.

A tudomány mai állása szerint nyugodtan kijelenthetjük, hogy a leghalványabb gyanú sem utal arra, hogy Mozart szerencsejátékos lett volna, kis tételekben kártyázott és billiárdozott ugyan - lakásukban billiárdasztalnak is jutott hely, Constanzéval szinte minden nap játszottak -, de bizonyosan nem látogatta a hírhedt bécsi játékbarlangokat. Anyagi lehetőségei alapján tíz percnyi játékot sem engedhetett volna meg magának egy ilyen intézményben.

A Mozart-család

Amikor Leopold 1785-ben meglátogatta Mozártékat, anyagi helyzetük még a legszebb reményekre jogosított. Ám hiába hoztak sikert az 1785-86-os évek előfizetéses koncertjei, hiába aratott diadalt Bécsben, majd fél évvel később Prágában a Figaro, hiába a Don Giovanni sikere, s hiába hozott nagy bevételt néhány megjelentetett műve, Mozart bécsi népszerűsége 1788-ra hanyatlásnak indult, és ezzel együtt anyagi biztonsága is megrendült. Előfizetéses koncertjei érdektelenségbe fulladtak, közben pedig Constanzénak költséges kúrákat kellett vennie a Bécs melletti Badenben.

Mozart kötelezettségei közé tartozott, hogy megjelenjen bizonyos udvari rendezvényeken, tehát illett elegánsan öltözködnie, s mivel a sok-sok társadalmi esemény legtöbbjén oldalán feleségével jelent meg, Constanzénak is adnia kellett a megjelenésére. Kényelmes és szépen berendezett lakásukban (a korabeli szokás szerint két cselédlánnyal) gondtalanul és nagyvonalúan éltek, szívesen láttak vendégeket és bizonyosan nem verték fogukhoz a garast.

Mozart tehát költségesebb életet élt, mint a legtöbb korabeli bécsi muzsikus, de ez nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul költekezett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár