2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3000 éves múmiák egy katalóniai barlangban

2006. január 24. 12:30

Háromezer éves jól konzerválódott emberi maradványokat találtak spanyol barlangászok egy katalóniai szurdok meredek sziklafalában, az El Pas nevű barlangban. A négy méter átmérőjű barlang hosszabb ideig - becslések szerint 5-200 évig - szolgált temetkezési helyül.

Az `El Pas-i múmiák`, a mintegy 50 tetem többsége magzati testhelyzetben fekszik, marhabőrbe tekerve, amelyet az inka múmiák mintájára kötelekkel rögzítettek. Mások saroglyára erősítve, egyesek ág-, levél- vagy virágágyon fekszenek - írta az El País című spanyol napilap.

A csontok mellett bőven találtak izom, tüdő-, agyvelő-, sőt, ürülék-maradványokat, valamint hajat, szőrzetet. Kiásásukat szeptemberben kezdték el és az első eredményekről a minap számoltak be a régészek.

Eddig 22 férfi holttestet sikerült elkülöníteni - 14 felnőttét, 4 serdülőét és 4 gyermekét, köztük egy újszülöttét. A szakemberek most azt elemzik, mi okozta, hogy ilyen épen maradtak fenn. Lehetséges, hogy a barlang mikroklímája vagy a talaj savassága a magyarázat, de az is lehet, hogy a bőrtakarók kezelésében használtak olyan anyagot, amely tartósító hatású volt. A bélben megmaradt ürüléket elektronikus mikroszkóppal vizsgálják, így meg tudják majd állapítani, mivel táplálkoztak. A DNS-teszt arra ad majd választ, milyen rokoni kapcsolat fűzte össze a hajdani embereket, milyen betegségeik voltak, és mi okozta halálukat. Egyiküknél gerinc-deformációt, illetve csontrákot már azonosítottak.

A maradványok arról tanúskodnak, hogy ezek az emberek erős testfelépítésűek voltak, rendszeres fizikai tevékenységet folytattak. Háromezer évvel ezelőtt az ott élő népek földművelők és állattenyésztők voltak, birkát, kecskét, marhát neveltek. Ügyesek voltak a fa és a fém megmunkálásában is. A barlangban találtak különböző használati tárgyakat, bőrszőnyegeket, henger alakú - tetővel ellátott -bőredényeket.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár