2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiárusítják az Andrássy utat

2006. január 2. 10:00

Botrányoktól hangos lassan egy évtizede a Magyarország főútjának is nevezett Andrássy út - számol be róla a Népszabadság. A vádak szerint az omladozó palotákat negyedáron adja az önkormányzat, és ráadásul törvénytelenül jár el.

Nyolc Andrássy úti palotától szabadult meg a terézvárosi önkormányzat az elmúlt két évben. Köztük a sugárút egyik gyöngyszemétől, a 3. szám alatti Saxlehner-palotától, amelynek első emeleti nagypolgári lakásában a Postamúzeum működik. Ezen kívül eladta vagy elcserélte a 8., a 19., 21., 23., 47., 52. és a 68. számú palotákat. Ezeket az ingatlanokat 10-15 évvel ezelőtt úgy kapta meg a VI. kerület az államtól, hogy tíz éven belül fel kell újítania. E feltételnek azonban csak részben tett eleget. Ehelyett a határidő lejártával túladott rajtuk, mégpedig úgy, hogy nem pályáztatta meg az épületeket, s a lakásbérlők elővásárlási és hozzájárulási jogát figyelmen kívül hagyta. Néhány palotát a vevők már tovább is adtak, nyilván haszonnal.

Az eladott házakban a lakásbérlők felháborodtak, mert megkerülték törvényben biztosított jogaikat, nem vonták be őket a sorsukat érintő döntésekbe, sőt még a szerződések aláírása után sem tájékoztatták őket. Tüntettek is a polgármesteri hivatal előtt. Néhány házban egyesületet alapítottak, számos lakó pedig perli az önkormányzatot. Perel a Postamúzeum is, amelynek el kellene költöznie az Andrássy út 3-ból, holott a kerület annak idején az államtól úgy kapta meg a házat, hogy eladás esetén is biztosítani kell az első emeleten a múzeumi funkciót.

Optimizmusra semmi ok: a perek pedig hosszú ideig eltarthatnak, s míg le nem zárulnak, a felújítások nyilván nem kezdődhetnek meg, hiszen addig az adásvételi szerződések nem jogerősek.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár