2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik Batthyány zsebóráját

2005. november 10. 10:00

Batthyány Lajos arany zsebórájára is lehet licitálni a BÁV Rt. december 6-i ékszeraukcióján, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum szeretné megszerezni az értékes ereklyét.

Az 1840-es évek elején forgalmazott, a liverpooli Roskell cégtől származó, tizennyolc karátos arannyal bevont tokban lévő, ma is működő svájci óra önmagában is kvalitásos darab - mondta az MTI-nek Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi szakértő, a BÁV Rt. aukciósházának becsüse. Különösen értékessé viszont az teszi, hogy a tok alatti hátsó lapra vésett míves betűk tanúsága szerint "1849 évi Octob. 6-ig Gróf Battyány Lajos tulajdona" volt.

Azt nem sikerült ugyan kideríteni, hogy mikor és ki vésette bele - egyébként a mártírhalált halt miniszterelnök nevét kis hibával, h betű nélkül írva - a feliratot, de a történészek-muzeológusok is Batthyányénak tekintik az órát. Tíz évvel ezelőtt ugyanis, amikor először bukkant fel a műtárgypiacon, védetté nyilvánították - annak ellenére, hogy megdönthetetlen bizonyítékot, például hagyatéki leltárt, nem sikerült fellelni.

Tíz éve egy idősebb hölgy vitte be az aranyórát a BÁV-hoz, és maga is meglepődött, amikor Dembitzné Szalóki Magdolna felfedezte rajta a feliratot - emlékezett vissza a becsüs, aki valószínűleg hosszú évtizedek után az első volt, aki meglátta a vésetet. A kikiáltási ár akkor 50 ezer forint volt. A Nemzeti Múzeum is szeretett volna hozzájutni a Batthyány-zsebórához, de nem tudott versenyre kelni az új, azaz a jelenlegi tulajdonossal, aki végül 300 ezer forintot fizetett érte. Hogy az ezúttal 70 ezer forintról induló licit december 6-án hol áll meg, azt egyelőre nem lehet tudni - és azt sem, hogy a múzeum sikeresebb lehet-e az árverésen, mint tíz éve.

Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa az MTI-nek azt mondta, hogy szeretnék megszerezni a valódi Batthyány-ereklyének tekintett aranyórát - már csak azért is, mert jövőre lesz az első felelős magyar kormány miniszterelnöke születésének 200. évfordulója. A múzeumnak, mint állami, költségvetési szervnek azonban korlátozottak az anyagi lehetőségei. Igaz ugyanakkor az is, hogy a múzeum élhet elővásárlási jogával is: leütési áron akkor is megveheti a védett tárgyat, ha más licitjénél koppan hármat a kalapács.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár