2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb ókeresztény sírkamrákat találtak Pécsett

2005. október 11. 12:30

Újabb ókeresztény sírkamrákra bukkantak a napokban a világörökség részét képező IV. századi műemlékegyüttes feltárása közben.

Rekonstrukciós ábra

A Cella Septichora, az úgynevezett hétkaréjos ókeresztény kápolna teljes feltárása közben öt, eddig nem ismert sírkamrát, valamint harminc ókeresztény és ugyanennyi Árpád-kori sírt és egy szarkofágot fedeztünk fel - mondta el a régészprofesszor a munkák helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Beszámolt arról, hogy az öt sírkamrából egyet teljesen, egyet részben feltárnak, a többi megismerésére technikai okok miatt egyelőre nincs lehetőség. Úgy vélte, bár ókeresztény sírkamrát találni még mindig régészeti szenzációnak számít, kevés az esély, hogy a korábbiakkal ellentétben ezen temetkezési helyek megmenekültek a római kort követő évszázadok fosztogatóitól. A leletek így inkább a korral és Pécs történetével kapcsolatos információkat gazdagítják, nem helyezik új alapokra a kutatók eddig szerzett ismereteit.

Némi reménnyel csak az a földbe süllyesztett, látszólag érintetlen mészkő szarkofág kecsegtet, amelyet a következő hetekben nyitnak fel. Lehet, hogy ez lesz az első olyan nyughely, amelyet ép állapotban mutathatnak be a közönségnek. Visy Zsolt szólt arról is, hogy a régészek munkáját egy speciális talajradar is segíti. A szerkezettel 2 méteres mélységig feltérképezték az ásatás helyszínét és a Dóm teret. A vizsgálatok több kora keresztény emléken túl pontos adatokat szolgáltattak az egykor a téren állt XIII-XIV. századi püspökvár maradványairól is.

Ujvári Jenő a pécsi világörökségi helyszínek menedzselését végző Pécs/Sopianae Örökség Kht. igazgatója emlékeztetett: a jelenlegi feltárások részei a pécsi önkormányzat által az ókeresztény műemlékegyüttes turisztikai vonzerejének növelése érdekében indított programnak, amely mintegy 1,5 milliárd forintból, nagyrészt európai uniós forrásból 2006. végéig valósul meg. Az emlékhelyek könnyebb bemutathatósága és a látvány fokozása érdekében üvegmennyezettel borítják a Cella Septichorát, mellette pedig felszín alatti, fűszernövényekkel beültetett római kertet alakítanak ki. Az elképzelések között szerepel a helyszínek közötti átjárhatóságot biztosító alagutak építése, a várfal és a várfalsétány rekonstrukciója, egy szabadtéri színpad létesítése, parkolók építése, továbbá parkosítás is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár