2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják Európa legnagyobb mesterséges dombját

2005. augusztus 25. 10:29

Szenzációs lelet vagy állagmegóvás?

Veszélyben a kincs

Heritage Action helyi civil szervezet döbbenten fogadta az English Heritage döntését, és azonnali tájékoztatást kértek a munkálatok kivitelezéséről. Szerintük ugyanis "éppen az alagút megnyitása veszélyeztetné a dombot, és a helyreállításhoz inkább azt az eljárást kell megtalálni, mely a legkevesebb kárt okozza" - áll a honlapjukon. Szerintük az English Heritage-nek egyrészt minden döntéséről szakmai érvekkel alátámasztva kellene beszámolni, másrészt ha már a független szakértők szerint is az alagutas-módszer az egyedüli megfelelő, akkor is jogos az aggodalom, hiszen a feltételezett királyi kincs feltárása árán tönkretehetik a dombot. "Ha ez így alakul, akkor a mi nemzedékünk sem jobb a kincskereső vandáloknál, akiknek alagútjai most problémát okoznak" - állítják.

A civilek nyílt vitát kezdeményeznek az ügyben, miután korábban már több megoldási tervet is felvázoltak. Az English Heritage átfogó vizsgálatokkal mérte fel a domb állagát, és a hosszú távú megoldást biztosító eljárást keresi. Nyilatkozatuk szerint több megoldás is lehetséges, a Heritage Action által kiválasztott megoldás csak egy a sok közül.

Az English Heritage korábban az érintettek bevonásával vágott bele a tervek elkészítésébe, s három vitafórumon ismertette az eredményeket. A 2004. szeptemberi találkozót azonban az örökségvédelmi akciócsoport nem jelent meg. A Heritage Action szerint messze vannak még a lehetséges megoldások teljeskörű számbavételétől.

Az English Heritage addig nem kezdi el a munkálatokat, amíg nem sikerül minden érintett számára megnyugtató konszenzust kialakítania. A terveket hamarosan az interneten is közzéteszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár