2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szentek bevonulása: a Sopronbánfalva-kolostorhegyi lépcső

2005. július 5. 14:29

A Szép Magyarország magazin legújabb számával a bánfalvi barokk kolostorlépcső mellett Pécsre, a Zsolnay gyárba, Hollókőre, a világhíres palóc faluba, a misefai kastélyszállóba, a sárvári lovagterembe és a tihanyi apátságba látogathat el.

Ízelító a tartalomból:

950 éve alapították a Tihanyi Bencés Apátságot: Alapításának 950. évfordulóját ünnepeli idén a tihanyi bencés apátság. A kolostor fennmaradt alapító levele a Magyar nyelv legrégebbi írásos emléke, egyben a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt Magyarország oklevél. Latin nyelvű szövegében magyar szavak és kifejezések ismerhetők fel.

A Sopronbánfalva-kolostorhegyi lépcső: Fogadják el ajánlatomat és Sopronban járva feltétlenül szánjanak időt, az egykor önálló település, Bánfalva felfedezésére. Sopronbánfalva műemlékei közül kiemelkedik az Árpád-kori Mária Magdolna templom és a tőle légvonalban nem messze lévő, de jóval magasabban fekvő, úgynevezett Hegyi-templom. Írásunkkal a település központjából a Hegyi-templomhoz vezető barokk kolostorlépcsőre szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Hollókő ófalu: Hollókő kulturális értékeit már az ötvenes években felismerték a magyar szakemberek és amikor 1987-ben első alkalommal jelölhetett Magyarország helyszíneket az Unesco Kulturális Világörökség listájára, akkor a világ első falujaként kapta meg a település a kitüntető címet. A házak kívül ma is szépek, de belül üresek: a helyi palóc lakosság kiöregedett, a fiatalok elköltöztek. Hollókő lassan skanzen lesz.

Zsolnay világa: Zsolnay Vilmos az álmait megvalósítani képes, igazi reneszánsz ember volt. Tehetségének és kitartásának köszönhetően a kis kőedénymanufaktúrából világhírű gyárat varázsolt. Napjainkban egy az 1900-as évek elején készült Zsolnay vázát 10.000 angol fontra értékelnek egy gyűjtök számára összeállított könyvben.

A sárvári Nádasdy-kastély díszterme: Sárvár fénykorában, az 1535 és 1670 közötti években a közép-kelet európai kultúra egyik központja volt. A reneszánsz várkastély díszterme a magyarországi barokk művészet legszebb belső terei közé tartozik.

A fertőrákosi püspöki-kastély: Az ezeréves történelmű Fertőrákos püspöki-kastélya, hol menedékként, hol nyári rezidenciaként szolgálta a győri püspököket. Több alkalommal lerombolták, de mindannyiszor újjá is építették. Jelenleg felújításra várva üresen áll épület érdemes a megtekintésre. Ha arra járnak, bátran lépjenek be a kapuján.

www.szepmagyarorszag.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár