2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az alkotmánybíróságig jutott Hitler szülőházának ügye

2017. június 23. 08:43 MTI

A bécsi alkotmánybíróság csütörtökön kezdte el tárgyalni Adolf Hitler braunaui szülőházának állami kisajátítási ügyét, mivel az egykori tulajdonos a kisajátítást alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák parlament döntése alapján még decemberen lett a ház az osztrák állam tulajdona.

Az egykori tulajdonos azt nehezményezi, hogy a ház átalakításáról szóló javaslatait nem vették komolyan, ő "semlegesen" szeretné használni az épületet. Úgy vélte, hogy a ház állami kisajátítása nem a megfelelő eszköz arra, hogy megakadályozzák szélsőséges csoportok oda zarándoklását. "Nem egyértelmű, hogy miért a tulajdonos cseréjével gondolták ezt megoldani" - közölte az egykori tulajdonos ügyvédje. Az alkotmánybíróság határozata néhány hét múlva várható.

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és "kulturális központot" alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta.

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki a Die Presse című osztrák lap korábbi híre szerint.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság is a náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta. Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár