2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arcot kapott az 1400 éve brutálisan meggyilkolt pikt férfi

2017. február 20. 11:01

Egy 14 évszázaddal ezelőtt, a skót felföldön élt, a pikt törzsekhez tartozó férfi arcát sikerült rekonstruálniuk antropológusoknak. Nem volt könnyű dolgok, ugyanis a férfi fejét brutális módon szétverték: egészen pontosan öt ütést mértek rá, az egyik során teljesen átszúrták a koponyáját.

Egy rendkívül jó állapotban megmaradt, középkori férfi csontvázára leltek régészek a kelet-skóciai Black Isle egyik barlangjában. A kutatások és a helyszínen talált leletek alapján a szakértők úgy vélik, egykoron kovácsműhelyként funkcionálhatott a barlang. A férfi – töröküléshez hasonló – keresztbe vetett lábbal, a hátán feküdt, miközben súlyos tengerparti szikladarabok „fogták le” a végtagjait. A szokatlan temetkezési pozitúra kíváncsivá tette a kutatókat, akik a Dundee Egyetem anatómiai laborjába szállították a csontvázat.

A radiokarbonos vizsgálatok szerint a férfi valamikor Kr. u. 430 és 630 között élt egykoron. Minden bizonnyal a pikt törzsekhez tartozott, akik visszaverték az észak felé támadó rómaiakat, majd sikeres harcot vívtak a 10. századig az angolszász hódítókkal. Ma ismert nevüket a rómaiak ragasztották rájuk, jelentése: festett, tetovált.

Az elemzések igen jelentős sérüléseket mutattak ki a pikt arcán és egész koponyáján, a vizsgálatok szerint legalább ötször érte ütés valamilyen tompa tárggyal vagy tárgyakkal. „Az első ütés során egy kör alakú objektum kitörte a fogait az arcának a jobb oldalán” – magyarázta Dame Sue Black, a projekt vezetője. Majd folytatta: a második csapás – talán ugyanazzal az eszközzel – az állkapocs bal oldalát zúzta szét, míg egy harmadik (egy súlyosabb, keményebb tárggyal) a koponyacsont hátsó részén okozott repedést. Minden bizonnyal ennek hatására előre zuhant, és az álla is súlyosan megsérült.

„A negyedik csapás okozhatta hősünk halálát, a támadó(k) talán ugyanazzal a fegyverrel a szó szoros értelmében átszúrták a földön fekvő pikt koponyáját” – folytatta. Az ötödik csapás a koponya felső részét érte.

Hogy a pikt férfi miért érdemelt ilyen szörnyű halált, az továbbra is rejtély maradt. A szakértők remélik, hogy a barlangban történő további ásatások és az emberi maradványok részletesebb antropológiai vizsgálatai után többet lehet majd tudni a titokzatos idegenről, akinek arcrekonstrukcióját nemrégiben fejezték be a skót kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár