2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arccal lefelé temették el az erkölcstelen apácát

2015. május 28. 13:22

Több olyan 16. századi apáca maradványait tárták fel brit régészek egy oxfordi kolostor temetőjében végeztek ásatások során, akik erkölcstelen viselkedésük miatt szégyenben hunytak el. A littlemore-i zárda utolsó évtizedei botrányoktól voltak hangosak: több nővérnek is gyermeke született, a rendfőnök pedig verekedéseiről volt híres, s több alkalommal bezárta az engedetlen apácákat, akik egyszer betörték az ajtót, s elszöktek.

Az 1110-es alapításától 1525-ig működő littlemore-i zárda temetőjében egy feltáró ásatás során a brit régészek 92 férfi, női és gyermek csontvázat találtak, mondta Paul Murray, a John Moore Heritage Services munkatársa a Discovery Newsnak. „A zárda temetőjében minden bizonnyal tehetősebb személyek, apácák, perjelnők nyugodhatnak, míg a falon kívüli sírkertben a laikusok és az alacsonyabb társadalmi rétegekből származók maradványai vannak” - magyarázta Murray.

A 92 elhunyt többsége nő (35-en), míg 28-an férfiak voltak, a fennmaradó 29 maradványnak pedig már nem lehetett meghatározni a nemét. Az egyik sírban a régészek feltártak egy 45 év körüli nőt, aki egyike lehetett annak a 20 apácának, akik a zárda története során a kolostor vezetői voltak. Kőkoporsóját egy, a zárda területén keresztülfutó útkereszteződés közepén találták meg a kutatók.

A csontvázak vizsgálata során kiderült, hogy több maradványon is súlyos egészségkárosodást előidéző betegségek nyomai fedezhetőek fel, mint például két gyermek esetében, akiknél jól látszódik a csípő fejlődési rendellenessége. „Úgy véljük, az egyik lába rövidebb volt, s az okozhatta a csípőficamot, aminek következtében minden bizonnyal sántított, s elképzelhető, hogy csupán mankók segítségével tudott járni” - mondta Murray.

A littlemore-i zárda épülete ma

Az egyik csontváz esetében lepra nyomaira bukkantak, míg egy másiknál egy tompa tárgy okozta koponyasérülést fedeztek fel, ami a halálát is okozhatta. Egy újabb sírgödörben egy halva született csecsemő koporsójára, egy másikban pedig arccal lefelé eltemetett nő maradványaira bukkantak. „Ez egy penitencia, egy bűnbánati aktus lehetett, amivel a bűneit tehette jóvá” - magyarázta a régész.

A nő egyike lehetett azoknak a bűnös apácáknak, akiknek erkölcstelen viselkedése miatt Wolsey bíboros végül bezáratta a zárdát. Az utolsó perjelnőt, az intézményt 1507 és 1518 között vezető Katherine Wells-t például büntetésből váltotta le - azért, mert az apácáról kiderült, hogy született egy gyermeke egy kenti paptól, és több, a kolostorhoz tartozó tárgyat (edényeket, gyertyatartókat) lopott el, hogy a lányának biztosítsa a hozományát. Egyes beszámolók szerint Atwater püspök 1517-1518-as látogatása során kiderült, hogy egy másik apácának is született egy gyermeke egy oxfordi, nős férfitől.

A zárdai élet nem lehetett fenékig tejfel, ugyanis a feljegyzések szerint a főnöknő engedetlenség esetén bezárta az apácákat, s olykor „ököllel és lábbal” is verte őket. Amikor 1518-ban a püspök újra ellátogatott a botrányos zárdába, a perjelnő arra panaszkodott, hogy az egyik nővér a helybéli fiúkkal „játszott és hancúrozott” a kolostorban, s utasításra sem volt hajlandó abbahagyni. Miután bezárta egy raktárhelyiségbe, három másik apáca betörte az ajtót is kiszabadították társukat, felgyújtották a kamrát, és az ablakon keresztül elszöktek, s két-három hétig egy barátjuknál húzták meg magukat.

Wolsey bíboros

Wells-t legkésőbb 1518-ban leváltották tisztségéről, s nincs forrás arra nézve, hogy ezt követően - a kolostor 1525-ös felosztásáig - bárkit is kineveztek volna. Murray szerint a püspöki jelentést sem lehet egyértelműen készpénznek venni, hiszen Wolsey bíboros nyilvánvaló célja az volt, hogy megkaparintsa a zárda vagyonát, amelyet egy bíborosi kollégium, a mai Christ Church (Oxford egyik legelőkelőbb kollégiuma) megalapítására kívánt felhasználni.

A fiúkkal hancúrozó nővér elleni vád, a leprás beteg, valamint a csípőficamos gyermek sírja tulajdonképpen a kolostor szabad szellemét és az apácák gondoskodó magatartását mutatja. „Nem csupán apácák voltak, hanem oktató, gondoskodó anyák és üzletasszonyok is. Igyekeztek megbirkózni a mindennapi élet kihívásaival, és megtalálták annak is az idejét, amikor kiélvezhették a kellemes pillanatokat” - mondta Murray.

A zárda feloszlatása után az épület udvarházként funkcionált, most étteremként kívánják hasznosítani. A Readingi Egyetem kutatói izotópanalízissel az elhunytak származási helyét és étrendjét is ki szeretnék deríteni. A vizsgálatokat követően a maradványokat visszatemetik a megszentelt földbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár