Amikor egy egész dandár egy szál vietnami orvlövészt próbált kiiktatni

2017. május 10. 14:41

1970 áprilisában az amerikai hadsereg 173. ejtőernyősdandárja a vietnami Phu Tai község mellett állomásozott. Egyik éjjel egy magányos vietkong orvlövész automata AK-47-esével vette tűz alá a tábort a közeli domboldalról. A támadás több éjjel is megismétlődött, míg végül az észak-vietnami katona eltalált egy amerikait. Társai válaszcsapása pokoli volt. A fényjelzős lövedékek színezte éjszaka képét az akkor 22 éves James Speed Hensinger kapta lencsevégre.

Amikor egy egész dandár egy szál vietnami orvlövészt próbált kiiktatni
A galériáért kattintson a képre

A tengerparti Quy Nhơn vietnami várostól nem messze, Phu Tai község közelében állomásozó 173. ejtőernyősdandár éjjeli életét több alkalommal is megzavarta egy, magát a domboldal köveinek fedezékébe befészkelő vietkong katona, aki automata AK-47-esével több alkalommal is sortűz alá vette az amerikai sátrakat. Egyik éjjel egy lövedék eltalálta az egyik amerikait, aki belehalt sérüléseibe.

A parancs szerint a következő támadásnál – amikor a lövedékek becsapódási helye és iránya elárulja, hol is tartózkodik az ellenség – össztűz alá veszik a magányos ellenséget. Míg a társai fegyverek után kaptak, a 22 éves James Speed Hensinger Nikon fényképezőgépét vette kézbe, és hosszú záridőt (15-60 másodperc) beállítva, gépét egy homokzsákra téve fotózta le a nem mindennapi látványt.

Az őrtornyokban három-három őrszem állt, így viszonylag pontosan meg tudták állapítani, honnan érkeznek a golyók. Először ők kezdték lőni az ismeretlent 50 kaliberes géppuskáikkal és M60-osokkal. A lövedékek negyede fényjelzős volt, így a tábor többi tagja is jól láthatta, merre lehet a célpont. Néhány pillanat múlva már egy M42-es tank 40 mm-es légvédelmi lövedékei is a domboldal szikláit zúzták.

Hajnalban járőrök felkapaszkodtak a szétlőtt területre, hogy a jelentősen átrendezett domboldal gigantikus sziklái között megkeressék a vietkong katonát. Vérnyomokat találtak, azonban az ellenség nyomára vagy holttestére sohasem bukkantak rá: az orvlövész eltűnt.

A megőrzött, ám mostanáig közzé nem tett felvételeken különleges látvány tárul a szemünk elé:

[galeria_kep_12158]

James Speed Hensinger
Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
James Speed Hensinger
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma