2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a drón találkozik az ezer éves falakkal

2015. szeptember 29. 15:01 Sörös Jenő

Immár bizonyos: közel ezer éves az a korabeli templom, amelynek feltárása az egyik kiemelkedő látványossága volt a Lakitelek új turisztikai központjában szeptember 19-én rendezett Kulturális Örökség Napja rendezvénynek. Az egész napra szervezett rendezvénysorozaton, amelynek két házigazdája a templom feltárását végző Kecskeméti Katona József Múzeum és a turisztikai központ tulajdonosa, a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. volt, szinte folyamatosan indultak a csoportok a különböző látványosságokhoz, programokhoz. A közel 10 ezer négyzetméternyi területen fekvő központban gyermekek, családok, idősebbek, baráti társaságok találtak maguknak különféle programokat.

A napot Rosta Szabolcs régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévőket, majd a turisztikai központ korábbi rendezvényeiről már ismert romtúra vette kezdetét: Wilhelm Gábor, a felsőalpári templom régészeti feltárásának vezetője mutatta be a helyszínt, az elvégzett munkálatokat, kiemelve: a kor, amikor a templom építése megtörtént, beazonosítható, s az 1100-as évekre tehető. Ezt követően a jövő terveiről is beszélt – ennek meghatározó gondolata a korabeli templom egy részének élethű rekonstruálása lesz.

Mala Enikő restaurátor a régészeti leletek restaurálásáról és konzerválásáról tartott előadást a központban található Pálinkaház egyedi hangulatpincéjében. A régészeti örökségvédelem helyzetéről és szerepéről dr. Sárosi Edit, a megyei kormányhivatal régészeti felügyelője számolt be.

A lakiteleki ásatáson előszeretettel használnak a modern kornak megfelelő technikai eszközöket (turisztikai központ kifejezett cél az, hogy az eddig zártnak tűnő régészeti világot nyitottabbá, populárisabbá, a külvilág számára érthetőbbé és érdekesebbé tegyék). Pázmándi Gergely geodéta a régészetben is használt drónokról tartott előadást és gyakorlati bemutatót. A régészet már a térinformatika eszközeit is használja, erről Pálya István, a kecskeméti múzeum térinformatikusa tartott előadást. Greman István műszeres kutató a régészeti fémkeresőről beszélt, amelyet később terepen is kipróbáltak.

S ha már terepgyakorlat és feltárás… Még a helyi lakosság számára is érdekesség, hogy Lakitelek területén egykor két település létezett: Felsőalpár és Lak. Felsőalpár a templom és más kisebb ásatások miatt már ismert, azonban eddig nem derült ki, hogy hol volt Lak. A múzeum szakemberei nem olyan régen meghatározták Lak területét, ahová ezen a napon régészeti terepgyakorlatot szerveztek. Dr. Sárosi Edit, Pánya István és Greman István vezetésével a résztvevők a különböző kerámia darabokat találtak – vélhetően egykori edények maradványait. A régészeti terepbejárás is bizonyította, a terület egykor valóban lakott volt.

A nap folyamán Szelesné Kása Ilona, a Népművészet Mestere és a Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesülete vezetésével kézműveskedtek gyerekek és felnőttek. Hivatalosan is megnyílt a Pálinka Város, a lakiteleki turisztikai központ egyik meghatározó intézménye, amely a látogatókat sajátos időutazással egy vidéki kisváros száz évvel ezelőtti világába repíti el. A megnyitó beszédet Olajos István iskolaigazgató tartotta. A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai itt rendeztek be egy kiállítást a templomromnál talált, s a különböző korokat dokumentáló leletekből. Közülük a legkülönlegesebb és legértékesebb az 1200-as évekből származó, drágakővel díszített aranygyűrű.

Az egész napos programdömping mellett persze volt evés-ivás és zenehullám: a Hollóének középkori zenét játszott, sok helyen szólt az utcazene, este a színpadon a Penge Benge Jazz Band koncertjét és a Régé Szett fellépését élvezhette a közönség, a napot pedig az Apnoé Folk Underground dallamai zárták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Wilhelm Gábor régész és közönségeOlajos István, az Eötvös iskola igazgatója beszéde közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár