Afrikából behurcolt baktériumok is szerepet játszhattak a neandervölgyi kihalásában

2016. április 13. 13:43 MTI

A neandervölgyi ember kihalásában a Homo sapiens Afrikából Európába behurcolt baktériumai és vírusai is szerepet játszhattak egy új kutatás szerint. A Helicobacter pylori baktérium például már 88-116 ezer évvel ezelőtt jelen volt Afrikában.

Neandervölgyi ember

A Cambridge-i Egyetem és az Oxfordi Brookes Egyetem kutatói többféle kórokozó genetikai vizsgálatát végezték el - olvasható az American Journal of Physical Anthropology című szaklap aktuális számában. Kimutatták, hogy a Helicobacter pylori baktérium, sok gyomorbetegség okozója már 88-116 ezer évvel ezelőtt megfertőzte a modern embert Afrikában. Nagyjából 52 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiensszel együtt a baktérium is Európába érkezhetett - vélik a kutatók.

Európába érkezvén fertőzhette meg az ember "unokatestvérét", a neandervölgyi embert - többek között - nemi érintkezés útján. Néhány évszázaddal később, 35-40 ezer évvel ezelőtt az utóbbi eddig ismeretlen okokból kihalt. A kutatók feltételezik, hogy a Helicobacter pylorival együtt a galandféreg, a tuberkulózis kórokozója és a herpeszvírus is szerepet játszhatott a faj kihalásában. A Herpes simplex nevű vírust például egy eddig ismeretlen, Afrikában honos emberelőd nagyjából 1,6 millió éves csontmaradványainak genetikai elemzésével találták meg.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma