2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A folyómedertől 700 méterre találták meg az elsüllyedt gőzhajót

2015. december 3. 14:22

Az Arabia nevű amerikai gőzös 1856. szeptember 5-én kétszáz tonnányi áruval a fedélzetén Kansas Cityből észak felé tartott a Missourin, hogy útja során 16 várost lásson el különböző termékekkel. Az út rutinnak számított, különösebb óvintézkedésekre nem volt szükség. A folyó vize nyugodt volt, az utazást sokáig nem zavarta meg semmi, amikor a lemenő nap fényénél hirtelen megjelent egy sodródó diófa.

A Parkville kisvárosa mellett elhaladó Arabia útját egy hatalmas fatörzsű és gyökerű, kidőlt diófa keresztezte. Az ártalmatlannak tűnő növény hatalmas lyukat ütött a gőzös alján, és gyökerei feltépték a hajótestet, amely villámgyorsan megtelt vízzel. Az 52 méter hosszúságú, páratlan szépségű gőzös percek alatt a folyó fenekére süllyedt. A csodával határos módon majdnem mindenki időben ki tudott úszni a partra. Egyetlen halálos áldozata egy, a fedélzeten egy fűrészüzemi kellékhez kikötött öszvér volt, akiről a nagy kapkodásban elfeledkeztek. A következő napon már csak a vízfelszínből kiemelkedő kéményeket és a tatfedélzeten álló épület csúcsát látták Parkville lakói, majd néhány órával később az 1853-ban épült Arabia teljesen eltűnt.

Habár számos kísérlet született a monstrum kiemelésére, ezek mind meghiúsultak, és a gőzhajót több mint 130 éven át senki sem látta. A medrét illetően fokozatosan odébb vándorló Missouri ereje közel egy kilométerrel keletebbre sodorta, és hatalmas iszapréteg rakódott rá. Az elmúló évtizedek legendává nemesítették a szerencsétlenül járt hajót, amelyre végül egy helyi lakos, Bob Hawley és fia proton magnetométer és régi térképek segítségével 1987-ben bukkant rá a folyó akkori medrétől több mint 700 méterre.

A farmer, akinek a földjén 14 méteres sárréteg alatt feküdt a gőzös, engedélyt adott Hawley-éknak, hogy a következő év telén feltárhatják az évszázados kincset – azzal a feltétellel, hogy még a tavaszi idénymunkák előtt befejezik a kutatást. Bulldózerekkel, markológépekkel, fúrókkal és egy száztonnás daruval érkeztek a helyszínre. A 20 darab nagyteljesítményű szivattyúknak köszönhetően percenként 20 ezer gallon (76 ezer liter) vizet szivattyúztak ki a földből.

A kiásott gödör napról napra nagyobb lett, míg végül két héttel a kutatás kezdete után, 1988. november 26-án előbukkantak az Arabia első részei: a 8 és fél méteres lapátkerék egyik viharvert gerendája, majd négy nappal később „megjelent” a fedélzet, rajta egy fekete, sáros bőrcipő. December 5-én egy fából készült láda került elő, benne számos porcelánedény. A nedves és levegőtlen közeg (például a dániai mocsári hullákhoz hasonlóan) tökéletes módon megőrizte a leleteket, így még a láda szalmabélelését is egyszerűen ki lehetett venni.

A hideg sár az Arabia 200 tonnás rakományát hihetetlen épségben és sértetlenül megőrizte: az ott talált tartósított élelmiszereken alig fogott az idő foga, néhány vállalkozó szellemű munkás például kibontott egy savanyú uborkás befőttet, és beleevett. Ízletesnek és frissnek találták. A gőzhajóról származó leleteket ma a Kansas Cityben található Arabia Steamboat Museumban bárki megtekintheti. Az intézményben a szerencsétlenség egyetlen „hősi halottjának”, az öszvérnek a csontvázát is szemügyre lehet venni.

1989. február 11-én a helyszíni munkálatok befejeződtek, a szivattyúk hangja elhalt, a kiásott, hatalmas gödör pedig egy éjszaka alatt feltöltődött a talajvízzel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A gőzhajó számos francia parfümöt is szállított, amelyek még mindig illatoznakTöbb száz korabeli gyógyszer is helyet kapott a hajón. A legtöbbet már nem tudták a kutatók azonosítani, azonban a 19. században igen népszerű Dr. Hostetter-féle gyomorkeserűből is találtak néhány tucatotA ruhák szövetanyagai nem maradtak meg a nedves környezetben, azonban a színes, díszes mintázatú gombok mind a mai napig épekTöbb mint négyezer cipő és csizma, valamint a szállításukra használt faládák várják az érdeklődőketSöröshordó 1856-ból160 éves savanyúság, ki merne belekóstolni?Az Arabián található kalapok tizede hódszőrméből készült, amelynek vízhatlanságát semelyik másik mesterséges anyag nem tudja utánozni

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár