2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"A barbár, ki gyűlöli Róma történelmét" - számháború az olasz fővárosban

2015. július 27. 13:58 MTI

A római önkormányzat megszavazta a római számokat tartalmazó utcatáblák betűvel való átírását, majd felülvizsgálta döntését. A római számok megmaradtak az örök városban.

Az olasz statisztikai hivatal (Istat) új utcanév-adatbankja nem tudta rögzíteni a római számokat. Ezért a római önkormányzat testületének többsége megszavazta, hogy az olasz főváros utcatábláin levő római számokat betűvel írják át. A döntés szerint a pápákról vagy olasz királyokról elnevezett utcákban a VII. Gergelyt vagy a II. Viktor Emánuelt a hetedik Gergely és a második Viktor Emánuel felirat váltotta volna fel. Az utcanevek megváltoztatása kisebb pánikhoz vezetett az olasz fővárosban. Az önkormányzati hivatalok rögtön azt kérdezték, hogy az utcaneveket a személyi igazolványokon és más dokumentumokon is át kell-e írni.

Nem segített a helyzet tisztázásában Giovanni Marinelli, a római önkormányzat kulturális tanácsosának nyilatkozata sem, aki szerint a már meglévő utcatáblákon megmaradnak a római számok, az új táblákon viszont ezeket betűkkel helyettesítik. A római önkormányzati testület jobbközép frakciói azonnali tiltakozásba kezdtek, hangoztatva, hogy Ignazio Marino római főpolgármester "barbár, aki gyűlöli Róma történelmét". A balközép frakciók azzal fenyegettek, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a római számok eltörlése miatt. Végül a római főpolgármesteri hivatal közleménye tisztázta a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a római számokat nem törli el senki, csak az önkormányzati adatbankokban írják át a római számokat betűkkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár