7000 éves múmiát találtak iskolások egy osztálykiránduláson

2014. május 27. 10:58 MTI

Egy jó állapotban fennmaradt, legalább hétezer éves múmiát találtak Chilében régészeti tagozatos általános iskolások egy osztálykiránduláson.


Csincsorró-múmia egy 2008-as kiállításon

Az Amerika Iskola diákjai a dél-amerikai ország északi csücskében, az Atacama-sivatagban, a Morro-hegy és az El Laucho strand között "régészkedtek" szombaton, miután híre terjedt, hogy a térségben hat halottat követelő erős április elsejei földrengés okozta földcsuszamlás eredményeként régészeti leletek kerültek felszínre.

A gyerekek egy kutyaürülékkel borított zónát tisztogattak és kutattak át, amikor a földben megtalálták a csaknem teljesen épen maradt múmiát az i.e. 7020 és i.sz. 1500 között virágzó csincsorró kultúrából.

Az ősi egyiptomiaktól eltérően, akik csak a királyokat és a nemeseket balzsamozták be, a csincsorrók minden halottjukat tartósították, független korától vagy társadalmi állapotától. Még a csecsemőket és a magzatokat is ugyanolyan akkurátusan balzsamozták, mint a felnőtteket.

Az Atacama-sivatag tengerparti halászfalvait benépesítő csincsorrók az egyik legősibb tengerparti civilizációt alkották egész Dél-Amerikában. Első emlékeiket 1917-ben fedezte fel Max Uhle német régész, azóta 12 ezer múmia került elő.

Hans Neira, a régésztagozatos diákok osztályfőnöke, az alkalmi ásatás vezetője felszólította a chilei hatóságokat, hogy nyilvánítsák védetté az egész övezetet, mert az egy gyarmatosítás előtti nagy temetőt foglal magába.

Az Escuela Americában nemrégiben hozták létre a régészeti tagozatot, hogy elősegítsék a gyerekek jobb társadalmi beilleszkedését és a kulturális örökség megbecsülésére neveljék őket.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma