Megoldódott a ritka Odüsszeia-kiadás széljegyzetének rejtélye

2014. május 13. 16:06

Egyfajta irodalmi detektívregény-rejtélyt oldottak meg nemrég egyetemi hallgatók, amikor a Homérosznak tulajdonított Odüsszeia egyik ritka, 1504-es kiadásának margójára kézzel írt, titokzatos üzeneteket fejtettek meg.


Az epikus költemény annak az adománynak a részét képezte, amelyet a Chicagói Egyetemi Könyvtár kapott 2007-ben. A félévezredes könyv rejtélyes széljegyzetét a szakemberek nem tudták hová tenni (sokáig úgy vélték, az 1850-es évekből való lehet), ezért ezer dollárt ajánlottak fel annak, aki helyes megoldást kínál rá: azonosítja a szavakat, védhető álláspontot mutat be és lefordítja a "kódot". Végül a digitális bölcsészetet hallgató olasz Daniele Metilli vehette át a díjat, aki a franciát és szteganográfiát tanuló társával, Giula Accettával együtt oldotta meg a rejtélyt.

A margón rejtélyes kézírással rótt francia szavak voltak összekeverve az 1854. április 25-i dátum mellett. A két hallgató rájött, hogy a titokzatos ábrák az akkor használt francia gyorsírás elemei közé tartoztak. Kiderítették, hogy a "műkincsrongáló" egy bizonyos Jean Coulon de Thévénot, a gyorsírás egyik rendszerének 18. századi kialakítója volt, aki 1813-as halála előtt firkálhatott bele Homérosz kései kiadású művébe. A két fiatalnak sikerült dekódolnia a szavakat, amelyek az oldalon található klasszikus görög szöveg francia nyelvű fordításai voltak.

Metilli szerint a gyakorlatlan szem az ábrákban az Egyesült Államokban a ma leggyakrabban használt gyorsírórendszer, a Palmer-metódus egy igen rossz alkalmazását látná, azonban a kutatók szerint kivehető, mit szeretett volna írni de Thévénot, aki ráadásul aláhúzta azt a mellette lévő sorban található görög szót, amelynek a francia jelentését írta a sor végére.

Metilli és Accetta ezt követően azt szeretné kideríteni, a könyvnek miért csupán ezen az oldalán találhatóak ilyen bejegyzések, továbbá rejtély, hogy a francia feltaláló miért rótta bele az 1854-es évszámot.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma