Oravec-Kis Éva

Sisi búcsúi a haza bölcsétől

A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő, hosszú évtizedeken keresztül a Magyar Nemzeti Galéria raktárában hengerre tekerve tárolt monumentális olajfestmény beázások és második világháborús sérülések nyomait őrizte. A romos állapotú mű restaurálása a Gödöllői Királyi Kastély kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Alap több mint 2 millió forintos támogatásával valósult meg 2012–14 között.

Deák Ferenc, a „haza bölcse”, akinek jelentős szerepe volt az Ausztria és Magyarország között 1867-ben megkötött kiegyezés létrejöttében, 1876. január 28-án elhunyt.  Holttestét a Magyar Tudományos Akadémia földszinti előcsarnokában ravatalozták fel. A csarnok falait, oszlopait, szobrait fekete szövettel vonták be, a három lépcsős ravatal körül óriási viaszgyertyák álltak. Három nappal a temetés előtt, január 31-én Erzsébet királyné is megjelent Deák ravatalánál, és a nemzet nagy halottjának szívére helyezte fehér kaméliákból kötött örökzöld koszorúját, majd percekig megrendülten imádkozott. Két olyan ember találkozott itt, akik a Habsburgok és a magyarok történelmi kiegyezésében jelentős szerepet játszottak.
Az újságok következő lapszámai írtak az eseményről, és hamarosan megjelentek róla az első rajzok is az illusztrált lapokban. A szimbolikus jelentőségű esemény megfestésére Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter állami megbízást adott Zichy Mihálynak, a korszak egyik kiemelkedő művészének, aki azt örömmel vállalta.

Zichy ekkor Párizsban élt, ám mivel a munka megkívánta a történelmi hitelességet,  májusban hazatért. Bécsben fogadta a királyné, vázlatokat készíthetett róla és megtekintette az esemény alkalmával viselt ruhát. Budapesten a temetkezési vállalat újra felépítette Deák ravatalát az eredeti helyszínen és a társaság vezetői részletesen elmondták neki a történteket. A tekintélyes méretű allegorikus jelenet elkészítése nagy kihívást jelentett a könnyedebb vonalvezetést kívánó rajzokhoz, akvarellekhez szokott művésznek. A nyár folyamán hozzálátott a munkához, több vázlatot is készített.

A teljes cikk a 2014 TAVASZ számunkban olvasható.

Rendelje meg a kiadványt!
megrendelem a számot
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma