Ősi fürdőházat találtak Páfoszban

2014. január 22. 16:01

A ciprusi Páfoszban épülő új bevásárlóközpont keleti részén a megelőző ásatások során agyagcsöveket, hellenisztikus és római kori vízvezetékeket, illetve egy fürdőház maradványait tárták fel régészek.

A Ciprus nyugati felén található Páfoszt Aphrodité városaként emlegetik (a görög mitológia szerint a habokból kiemelkedő istennő itt ért partot), alapítása bizonytalan, a hagyomány ezt Knirasz királlyal hozza összefüggésbe. A Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkező, a neolitikum óta lakott ősi település később a római helytartó székhelye lett, majd heves támadásokat élt át, a 7. században a szaracénok el is pusztították; Páfosz ma a turisták kedvelt úticélja.

Efsztatiosz Raptou, a ciprusi régiségügyi hatóság egyik tisztviselője a Cyprus News Agency-nak nyilatkozva elárulta, hogy bár szobrok vagy amforák nem kerültek elő az ásatások során, a leletek fontos információkkal szolgálnak Páfosz topográfiájával kapcsolatban: így például azt is sikerült megállapítani, hogy a város a tengerszinttől eredetileg sokkal magasabban feküdt az ókorban.

A legutóbbi ásatáson talált vízvezetékrendszer a közeli hegyekből szállította a vizet a városközpontba; itt összesen négy víztartályra bukkantak, az egyik kitűnő állapotban került elő, 9 méter hosszú, 4,7 méter széles és 1,65 méter magas volt, s agyagcső kötötte össze a felette álló, az idők során lerombolt másik tartállyal.

Az archeológusok márványmaradványokat, mozaikpadló-darabokat és falfestményeket is találtak. A szakemberek szerint a fürdőház folyamatos használatban volt a hellenisztikus korban, ám mikor Páfosz a Római Birodalom fennhatósága alá került, szépen lassan feledésbe merült.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma