35 csacsapoja szarkofágot találtak Peruban

2013. november 29. 12:08 MTI

Az észak-perui őserdőben 35 csacsapoja indián szarkofágot, bennük múmiákat fedeztek fel helyi lakosok. A leletekre még júliusban találtak rá, ám az esetet idáig titokban tartották, hogy a sírrablókat távol tartsák.


A helyi lakosok a Bongara provinciabeli Jazan megye El Tigre-hegyén találták meg a 700-1500 között virágzott csacsapoja kultúrához tartozó temetkezési helyet. A perui kulturális minisztérium régészeket küldött a sírokhoz, hogy felmérjék őket és további lelőhelyek után kutassanak. A régészek szerint a bebalzsamozott múmiák igen jó állapotban maradtak fenn.

Az első vizsgálatok szerint a sírokban vezető csacsapoja családok gyerekeinek a holttestei nyugszanak. A törzset, amelynek neve felhőharcosokat jelent, az inkák igázták le röviddel azelőtt, hogy a spanyolok gyarmatosították volna a földjüket.

A csacsapoják tisztelték halottaikat: egyenként szarkofágokba, vagy közös mauzóleumokba temették őket. A mauzóleumokat természetes barlangokban alakították ki, vagy meredek sziklafalakba vésték. Hajdani településeiken a törzs életének számos nyomát találták meg. Legismertebb építményük az Andok mintegy 3000 méter magas Barreta-csúcsán álló Kuelap kőerőd.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma