Digitalizálták Edison legkorábbi hangfelvételét

2012. október 26. 12:04 MTI

Digitalizálták Thomas Alva Edison első fonográfos hangfelvételét.


A mindössze 78 másodperces hanganyag 1878 júniusában készült St. Louisban Edison fonográfjának egyik bemutatóján. Szakértők szerint ez a legöregebb lejátszható felvétel, amelyen amerikai hang hallható, és egyben az első rögzített zenei előadás. A nagyközönség a schenectadyi Innovációs és Tudományos Múzeumban hallgathatja meg a történelmi felvételt.

A hanganyag egy 23 másodperces kornettszólóval kezdődik, majd egy férfihang ismételgeti két angol gyermekdal egy-egy sorát. A férfi kétszer is elneveti magát a felvételen: egyszer a vége felé, amikor bakizik a szövegben.

A szakemberek szerint a fonográffal készített felvételekhez használt, és mindössze párszor lejátszható ónlemezek közül csupán néhány élte túl az elmúlt évtizedeket, és a megmaradt darabok közül mindössze kettőt lehet lejátszani: az egyik a schenectadyi múzeum, egy 1880-as felvétel pedig a Michiganben működő Henry Ford múzeum birtokában van.

A schenectadyi intézmény egy connecticuti nőtől kapta az ónlemezt még 1978-ban, az Edison támogatásával létrehozott General Electric Co. vállalat alapításának 100 évfordulóját ünneplő kiállítása számára. A múzeum kurátora, Chris Hunter idén júliusban vitte el az ónlemezt a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumba, amelynek kutatói az elmúlt években sikeresen digitalizáltak korai hangfelvételeket.

Az 1878-as felvétel helyreállításával a hangrögzítés történelmének meghatározó láncszemét sikerült megőrizni - mutatott rá Carl Haber, a laboratórium munkatársa. Mint hozzátette, ez a felvétel jelenti Edison első lépését azon erőfeszítései felé, hogy rögzítse a hangot és, ha csupán egyszeri, vagy kétszeri alkalommal is, de vissza is tudja játszani azt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma