Bibliakiállítás a Vatikánban

2012. március 7. 11:38 MTI

A majdnem teljes egészében fennmaradt legrégebbi szentírások egyike is megtekinthető egy bibliakiállításon a Vatikánban, a Szent Péter térről nyíló Nagy Károly-szárnyban (Braccio di Carlo Magno).


A március elején nyílt és április közepéig látogatható Verbum Domini (Isten szava) tárlaton először láthatók Európában a világ legújabb és legnagyobb magán bibliatörténeti gyűjteményének, az amerikai Green Collectionnek a legféltettebb kincsei, köztük a Codex Climaci Rescriptus, a világ egyik legősibb ismert bibliája, amely a Jézus családjában beszélt palesztinai arameus nyelven íródott leghosszabb szöveg.

A nagyböjti és húsvéti időszakra nyílt bibliakiállításon 152 szent irat, illetve egyéb bibliatörténeti tárgyi emlék látható, a Green-gyűjtemény, a Vatikáni Könyvtár és a Vatikáni Múzeumok kincsein kívül európai és amerikai magángyűjteményekből származó ritkaságok. A németországi Ágost Herceg Könyvtár (Alsó-Szászország) például egyik legértékesebb kéziratát, a 14. század végén keletkezett, gazdagon díszített Wyclif-bibliát adta kölcsön, amely John Wyclif egyházreformer és tanítványainak angol bibliafordítását tartalmazza.

A könyveken kívül élethűen rekonstruáltak a tárlaton Bibliához kötődő szimbolikus helyszíneket, így a kumráni barlangokat, ahol az úgynevezett holt-tengeri tekercseket találták; a Gutenberg-nyomdát; Wartburg várának azt a szobáját, ahol Luther a Szentírás német fordításán dolgozott; egy kolostori szkriptóriumot, a sínai-félszigeti Szent Katalin kolostor egy részét, ahol hajdan megtalálták az első majdnem teljes bibliát, a Codex Sinaiticust. A pápai kulturális tanács által patronált kiállítás célja "közelebb hozni a látogatókat a Biblia történetéhez".

Címkék
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma